
Édes-savanyú karfiol egészben sütve: szépen megpirul rajta a máz

Ezzel az egészben sült, mutatós karfiollal nem csak a vegetáriánus barátokat, családot varázsolhatod el, valódi ízbomba, mindenki szeretni fogja.
Még hónapokkal ezelőtt jött velem szembe ez a recept Instagramon, a Fitgreenmind oldalán. Azóta a mentett ötletek között várja, mikor készítem el, de végre erre is sor került.
A chili mennyiségét elnézve egy nagyon csípős ételre számítottam, de inkább egy kellemesen pikáns, picit savanykás, picit édes karfiol lett a végeredmény. Az erős paprika mellé ugyanis ananászlé és egy kevés ecet kerül, a kész sült karfiolt pedig érdemes meglocsolni friss citromlével is.
Hiába egy vega fogásról van szó, nagyon laktató, és valódi ízbomba. Míg a belseje puha és krémes lesz, kívül szépen rápirul a máz. Ha azt szeretnéd, hogy mindenhol átjárja a szósz a zöldséget, ne egészben, hanem rózsáira bontva süsd meg, igaz, úgy kevésbé lesz látványos.
-
2023-11-22 08:32:01
-
2023-11-03 07:32:01
-
2023-10-28 07:52:01
Édes-savanyú karfiol

Hozzávalók 4 személyre
- 1 db karfiol
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 db chilipaprika
- 60 ml ananászlé
- 2 ek fehérborecet/rizsecet
- 4 ek olaj
- 0.5 tk római kömény
- 2 tk fűszerpaprika
- ízlés szerint só, bors
- citromlé (a tálaláshoz)
- petrezselyem (a tálaláshoz)
Elkészítés:
Készítsük elő a karfiolt: vágjuk le a szárát, szedjük le a leveleit.
Forrósítsunk egy lábasban sós vizet. Tegyük bele az egész fej karfiolt, főzzük 8 percig. Utána szűrjük le, tegyük félre.
Közben a vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A chiliket vágjuk karikákra.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Forrósítsunk 2 ek. olajat egy serpenyőben, dobjuk rá a hagymát és a chilit, 5-10 perc alatt dinszteljük puhára őket. Az utolsó 1 percben adjuk hozzá a fokhagymát is.
A dinsztelt zöldségeket tegyük egy aprítógépbe az ananászlével, ecettel, 2 ek. olajjal, fűszerekkel együtt. Pürésítsük le a hozzávalókat.
A karfiolt tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd oszlassuk el rajta a szószt. Fordítsuk meg, az alját is kenjük be vele. Próbáljunk meg a rózsák közé is juttatni belőle.
A lekent karfiolt állítsuk a talpára, majd toljuk a sütőbe 20-25 percre, míg megpuhul és szépen megpirul. (A sütési idő a karfiol nagyságától is függ.)
A kész karfiolt locsoljuk meg citromlével, és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!
Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is.
Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet.
Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Promóció
Olvasd el ezt is!