Édes-savanyú karfiol egészben sütve: szépen megpirul rajta a máz

egeszben-sult-karfiol2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezzel az egészben sült, mutatós karfiollal nem csak a vegetáriánus barátokat, családot varázsolhatod el, valódi ízbomba, mindenki szeretni fogja.

Még hónapokkal ezelőtt jött velem szembe ez a recept Instagramon, a Fitgreenmind oldalán. Azóta a mentett ötletek között várja, mikor készítem el, de végre erre is sor került.  

A chili mennyiségét elnézve egy nagyon csípős ételre számítottam, de inkább egy kellemesen pikáns, picit savanykás, picit édes karfiol lett a végeredmény. Az erős paprika mellé ugyanis ananászlé és egy kevés ecet kerül, a kész sült karfiolt pedig érdemes meglocsolni friss citromlével is.

Hiába egy vega fogásról van szó, nagyon laktató, és valódi ízbomba. Míg a belseje puha és krémes lesz, kívül szépen rápirul a máz. Ha azt szeretnéd, hogy mindenhol átjárja a szósz a zöldséget, ne egészben, hanem rózsáira bontva süsd meg, igaz, úgy kevésbé lesz látványos.

Édes-savanyú karfiol

egeszben-sult-karfiol

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 db karfiol
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 db chilipaprika
  • 60 ml ananászlé
  • 2 ek fehérborecet/rizsecet
  • 4 ek olaj
  • 0.5 tk római kömény
  • 2 tk fűszerpaprika
  • ízlés szerint só, bors
  • citromlé (a tálaláshoz)
  • petrezselyem (a tálaláshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a karfiolt: vágjuk le a szárát, szedjük le a leveleit.

Forrósítsunk egy lábasban sós vizet. Tegyük bele az egész fej karfiolt, főzzük 8 percig. Utána szűrjük le, tegyük félre.

Közben a vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A chiliket vágjuk karikákra.

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

Forrósítsunk 2 ek. olajat egy serpenyőben, dobjuk rá a hagymát és a chilit, 5-10 perc alatt dinszteljük puhára őket. Az utolsó 1 percben adjuk hozzá a fokhagymát is.

A dinsztelt zöldségeket tegyük egy aprítógépbe az ananászlével, ecettel, 2 ek. olajjal, fűszerekkel együtt. Pürésítsük le a hozzávalókat.

A karfiolt tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd oszlassuk el rajta a szószt. Fordítsuk meg, az alját is kenjük be vele. Próbáljunk meg a rózsák közé is juttatni belőle. 

A lekent karfiolt állítsuk a talpára, majd toljuk a sütőbe 20-25 percre, míg megpuhul és szépen megpirul. (A sütési idő a karfiol nagyságától is függ.)

A kész karfiolt locsoljuk meg citromlével, és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük