Krémes édesburgonya-püré dióval: izgalmas köret a karácsonyi sültek mellé

ébpdcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A különleges köret nagyon selymes és mutatós, sokkal jobb választás az ünnepi asztalra, mint a hagyományos krumplipüré.

Karácsonykor igyekszik kitenni magáért az ember, ilyenkor a megszokott menüt érdemes kicsit különlegesebbé varázsolni. Sültek, rántott vagy töltött húsok mellé kötelező a köret, de légy merész és lepd meg a szeretteidet ezzel a varázslatos édesburgonya-pürével.

A krumpli selymességéről tejszín, tejföl és vaj gondoskodik, a lágy textúrát a dió dobja fel, amit pirítva érdemes a pürébe keverni. A pirítás legegyszerűbb módja, ha 1-2 marék diót egy csipet sóval és egy kevés olajjal egybeforgatsz, majd sütőpapírral bélelt tepsibe borítva 160 fokon, 25-30 perc alatt megsütöd. Az elkészült diót vágd durvára, úgy forgasd egybe a pürével, vagy tálalásnál tedd a tetejére.

Édesburgonya-püré dióval

ébpdct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kilogramm édesburgonya
  • 1.5 deciliter tejszín
  • 2 evőkanál tejföl
  • 10 dekagramm vaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 maréknyi dió
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított édesburgonyát vágjuk közepes kockákra, majd bő, sós vízben főzzük puhára (20-30 perc).

A leszűrt krumplit még melegen törjük össze krumplinyomóval, közben adagoljuk hozzá a vajat, tejszínt, fűszereket és a tejfölt. 

Az édesburgonya tetejére szórjunk diót, simán vagy pirítva (utóbbihoz fentebb találunk leírást), de bele is lehet keverni a pürébe.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük