Egészséges és finom nasi: így készül a házi müzliszelet
Házi müzli, csupa értékes és finom alapanyagból
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Egyszerűen vannak olyan pillanatok, amikor nassolni kell
De rendesen, nem olyan elrágcsálok egy sárgarépát két szál zellerrel módra. Amikor támad a vágy, akkor édes kell. Ideális esetben sok étcsoki, lehetőleg belül folyós, kívül megsült szuflé formájában. Vagy legalább egy szelet csoki. Egy XXL-es szelet. Na ilyenkor van az, hogy az egészségtudatos fogyasztó - vagy a gyerekének jót akaró szülő - a lelkiismeret furdalás elkerülése végett vesz egy müzliszeletet, és máris jobban érzi magát. Nasi is volt, mégsem egészségtelen, szuper.
Csak az a baj, hogy a boltokban kapható müzliszeletek egyáltalán nem olyan jók, mint amilyennek hisszük őket. Egyszer olvassuk el az összetevőket, és máris elmegy a kedvünk az egésztől.
Ami engem illet, én abban hiszek, hogy időnként mindenkinek belefér egy szelet igazán jó süti. Sok étcsokival, vajjal, tojásokkal, cukorral. Cserébe viszont a hétköznapokban nem nasizom, nincs csokika, ropika, kekszecske és cukros üdítőcske.
Viszont hetente legalább egyszer megtalál az iskolás gyerekem azzal, hogy az osztálybanmindenkikakaós csigát és müzliszeletet hoz az uzsonnás dobozban, ésmama, én vagyok az egyetlen, aki ilyen egészséges dolgokat visz.(Értitek, szegény gyerek a három befizetett étkezés mellett minden nap zöldséget és gyümölcsöt kénytelen enni a szendvicse mellé.)
Egészséges is, durván jó is
Én egészen határozottan nem szeretném, hogy a gyerekem rendszerszerűen ipari kakaós csigát tízóraizzon műanyag müzliszelettel. Viszont természetesen azt sem szeretném, hogy úgy érezze, nagyon kilóg a sorból.
Úgyhogy megalkottam a házi müzliszeletünket, a recept viszont nem csak iskolás uzsis dobozba jó, hanem egészségesebben nassolni vágyó felnőtteknek is. A végeredmény kicsit mindenképpen "bióbb ízű", és kevésbé édes, mint a bolti, de nálunk így is leokézták a kölykök.
Zabpelyhes müzliszelet házilag
Hozzávalók 14 adaghoz
- 2 darab reszelt alma
- 2 darab banán szétnyomkodva
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál semleges ízű zsiradék
- 10 dekagramm zabpehely
- 5 dekagramm puffasztott bio tönkölybúza
- 1 marék mazsola
- 1 marék aszalt meggy
- 1 marék aszalt áfonya
- 1 marék összetört török dió
- 1 marék sózatlan napraforgómag
Elkészítés:
2. 150-170 fokos sütőben nagyjából fél órát sütjük, figyeljétek, ne barnuljon túl hamar. Túlsütni sem érdemes, mert kiszárad, ezt ki kell tapasztalni.
Érdemes még melegen, a tepsiben felvágni, de utána hagyni ugyanott kihűlni, és csak a teljes hűlés után kivenni, így nem fognak szétesni.
Egy ekkora adagbóll 14 müzliszelet lett, és minden összetevőt egy nagyobb, de átlagos üzletben vettem meg hozzá.
Variációk:
Gabonák: zabpehely, tönkölypehely, kukoricapehely, puffasztott búza, rizs, zab vagy köles, stb
Magvak: dió, mogyoró, kesu, mandula, napraforgó vagy tökmag, szezámmag, lenmag, vagy cifrábbak, mint a paradió vagy a makadám. A napraforgónál nagyobbakat törjük össze (zacskó, konyharuha, húsklopfoló) Tehetünk bele nem édesített kókuszpelyhet, ha találunk, én most nem kaptam.
Aszalványok: bármilyen nem cukrozott aszalt gyümölcs, mint alma, szilva, barack, cseresznye, meggy, áfonya, mazsola, stb, a barackot, szilvát vagdossuk apróbbra.
Nedvesítés: alma és banán mellett vagy helyett mehet bele körte, de akár hámozott, szétturmixolt barack, nektarin, mangó, vagy széttrancsírozott eper, málna, áfonya, stb.
Édesítés: Méz helyett jó bele a juharszirup, a rizsszirup, a melasz, az agaveszirup, és minden hasonló dolog.