Pofonegyszerű egreslekvár házilag: citromosan a legjobb

5
Nyomtatás
egreslekvar
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az egres egy méltatlanul elfeledett, fanyar ízű gyümölcs, amelyből rengeteg finomságot lehet készíteni. Ezúttal egy lekvárreceptet mutatunk, ami akár ajándéknak is kiváló!

Noha az egres, vagy másik nevén a köszméte, egy viszonylag igénytelen növény, mégis rendkívül értékes tápanyagokat rejt magában. Energiatartalma alacsony, viszont rengeteg A-, B1- és C-vitamin, nyomelemek és ásványi anyagok találhatók benne.

Készíthetsz belőle szörpöt, süteményt és mártást is, ám ezúttal mi a lekvár mellett tettük le a voksunkat. 

Egreslekvár

egreslekvar

Hozzávalók 3 üveghez

  • 1 kg egres
  • 0.5 db citrom
  • 1 kg kristálycukor
Recept idők

Elkészítés:

Első lépésben sterilizáljuk a 3 db, egyenként 340 ml-es befőttesüveget. Ehhez itt találsz egy hasznos útmutatót.

A lekvárhoz a megtisztított egrest, a fél citrom levét és 400 ml vizet tegyünk bele egy nagy lábasba.

Forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a lángot közepesre, és főzzük 15 percig, vagy amíg a gyümölcs nagyon puha és pépes lesz.

Adjuk hozzá a cukrot, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzzük újabb 10 percig, amíg a cukor feloldódik. Fontos, hogy itt nem szabad felforralni, mert akkor a cukor kikristályosodhat.

Ha már feloldódott a cukor, akkor vegyük magasabbra a lángot, és 10 percig forraljuk folyamatos kevergetés mellett. Tegyünk belőle egy keveset egy hideg tányérra: ha megköt rajta, készen van.

Ezzel a lekvár el is készült, így jöhetnek a befőttesüvegek.

Porciózzuk ki a lekvárt a 3 db 340 ml-es üvegbe, majd zárjuk le, és tegyük őket hűvös, sötét helyre.

A kész lekvár akár 6 hónapig is eláll, szigorúan felbontás nélkül. Ha már felbontottuk, tároljuk hűtőben és fogyasszuk el minél előbb.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon