Első lépésben sterilizáljuk a 3 db, egyenként 340 ml-es befőttesüveget. Ehhez itt találsz egy hasznos útmutatót.
A lekvárhoz a megtisztított egrest, a fél citrom levét és 400 ml vizet tegyünk bele egy nagy lábasba.
Forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a lángot közepesre, és főzzük 15 percig, vagy amíg a gyümölcs nagyon puha és pépes lesz.
Adjuk hozzá a cukrot, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzzük újabb 10 percig, amíg a cukor feloldódik. Fontos, hogy itt nem szabad felforralni, mert akkor a cukor kikristályosodhat.
Ha már feloldódott a cukor, akkor vegyük magasabbra a lángot, és 10 percig forraljuk folyamatos kevergetés mellett. Tegyünk belőle egy keveset egy hideg tányérra: ha megköt rajta, készen van.
Ezzel a lekvár el is készült, így jöhetnek a befőttesüvegek.
Porciózzuk ki a lekvárt a 3 db 340 ml-es üvegbe, majd zárjuk le, és tegyük őket hűvös, sötét helyre.
A kész lekvár akár 6 hónapig is eláll, szigorúan felbontás nélkül. Ha már felbontottuk, tároljuk hűtőben és fogyasszuk el minél előbb.