Ízletes, laktató savanyú káposztás nokedli: füstölt szalonnával készítve lesz igazán finom
Magyarországon a káposztás ételek tárháza igen gazdag, rengetegféle finomság készül a zöldségből, de igazán Szabolcs megye híres a káposztás fogásokról.
A káposztából remek finomságok készülhetnek, az egyik nagy kedvenc a káposztás tészta. Ez a recept picit hasonlít rá, és aki szeretné, tésztával is egybeforgathatja a húst és a zöldségeket. Így még kiadósabb a fogás, melegen és hidegen kínálva is mennyei!
A fogás akkor az igazi, ha a zöldségek vékonyra vágva vagy reszelve kerülnek a húshoz, picit még roppanósak maradnak. Plusz alapanyaggal is érdemes feldobni, elfér benne az újhagyma vagy 1-2 evőkanálnyi sűrített paradicsom. A receptben csirkemellet ajánlunk, de filézett csirkecombbal is működik a recept.
A csirkehúst vágjuk egyforma méretű kockákra, majd forgassuk egybe sóval, borssal, Cayenne-borssal és fokhagymával. Ezután a húst fedjük le és tegyük hűtőbe 30 percre.
Míg a hús a hűtőben pihen, készítsük elő a zöldségeket. A vöröshagymát, káposztát és sárgarépát tisztítsuk meg, majd tetszőlegesen reszeljük le vagy vágjuk fel.
Egy magas falú edényben hevítsünk egy kevés olajat, majd dobjuk rá a húst és pirítsuk addig, amíg színt kap (8-12 perc), közben keverjük meg. Ezután keverjük hozzá az összekészített hagymát, majd 2-3 perc után forgassuk hozzá a káposztát és a sárgarépát is.
Keverjük át alaposan, öntsünk rá a vizet, és gyakran kevergetve főzzük addig az ételt, míg a folyadék elpárolog, a hús és a zöldségek megpuhulnak. Közben kóstoljunk, ha szükséges, ízesítsük még sóval és borssal.
Fotó és videó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu