Egylábasos vöröslencse-dahl: ne spórold ki belőle a fűszereket

9
Voroslencse-dahl-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez az indiai dahl gyors és egyszerű étel, azonban a sok fűszernek köszönhetően annyira finom és ízgazdag, hogy a repeta garantált belőle!

A dahl, azaz indiai főzelék alapanyaga az apró szemű vörös lencse, amely a barna változattal ellentétben sokkal gyorsabban megpuhul, nincsen szüksége hosszas áztatásra, így alkalmas gyors ételek készítéséhez.

Ebben a fogásban a lencse mellett a fűszerezés is hangsúlyos: elsőre talán soknak tűnhet a megadott mennyiség, de ne sprórold ki a fűszereket, mert – mivel a lencsén, hagymán és kókusztejen kívül nem szerepel más hozzávaló az ételben – azoktól lesz igazán gazdag és sokrétű az ízvilág. A dahlt fogyaszthatod párolt rizzsel, vagy elkészítheted hozzá ezt a mennyei fokhagymás naant is.

Egylábasos vöröslencse-dahl

Voroslencse-dahl

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 8 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 ek. friss gyömbér apróra vágva
  • 1 ek. garam masala
  • 1 tk. kurkuma
  • 1 tk. őrölt koriander
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 1 tk. füstölt paprika
  • 0.5 tk. őrölt fahéj
  • 300 g vörös lencse
  • 400 g konzerves paradicsom
  • 700 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 400 ml konzerves kókusztej
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. bors
  • 2 ek. friss citromlé
  • 1 db friss chili a tálaláshoz (opcionális)
  • párolt rizs vagy naan igény szerint
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben dinszteljük üvegesre a hagymát az olívaolajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és pirítsuk együtt is további 1-2 percig.

Adjuk hozzá a száraz fűszereket, a leöblített lencsét, a paradicsomot, a zöldségalaplevet, a kókusztejet, a sót és borsot, majd fedő alatt, közepes hőfokon főzzük 15-20 percig, vagy amíg a lencse meg nem puhul és szép sűrű nem lesz.

Vegyük le a tűzről, ízesítsük citromlével, majd vékonyra szeletelt chilivel, párolt rizzsel vagy fokhagymás naankenyérrel fogyasszuk.

Fontos! Ha boltban vásárolt, sós alaplevet használunk, akkor csak utólag ízesítsük, és kevesebb sót adjunk az ételhez.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon