Így készül az indiai főzelék, azaz dahl: sárga lencse az alapja

Sarga-lencse-fozelek-dahl-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A dahl egy tradicionális indiai fogás, amely tulajdonképpen egy sűrű, hüvelyesekből készült levest jelent, de annyira tartalmas, hogy leginkább főzelékre hasonlít.

A dahl egy Indiából származó fogás, de tulajdonképpen egy gyűjtőfogalmat takar: minden olyan ételt magába foglal, amelynek áztatást nem igénylő hüvelyes az alapja. Éppen emiatt a tulajdonsága miatt nagyon hamar készül, a színes fűszerezésnek köszönhetően pedig változatos és gazdag az ízvilága.

A dahlhoz remek alapanyag az ebben a receptben is szereplő sárga lencse, de az intenzív színű vörös lencsét sem kell áztatni, így azzal is kipróbálhatod az ételt. És ha kedvet kaptál a lencsefajtákhoz, akkor ebben a cikkben olvashatsz róluk és a felhasználásukról részletesebben.

Sárgalencse-dahl

Sarga-lencse-fozelek-dahl

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kisebb vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 ek reszelt gyömbér
  • 300 ml zöldségalaplé
  • 150 g sárga lencse
  • 0.5 tk őrölt kurkuma
  • 0.5 tk őrölt koriander
  • 0.5 tk őrölt kömény
  • 1 csipet chilipehely
  • 0.5 tk garam masala
  • 200 ml kókuszkrém
  • 2 ek citromlé
  • 1 tk cukor
  • só, bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsünk fel egy közepes edényt az olajjal, és dinszteljük benne 2-3 percig a hagymát, a fokhagymát és gyömbért. 

Adjuk hozzá a zöldségalaplevet, a lencsét, a kurkumát, a koriandert, a köményt, a chilit és a garam masala keveréket, és közepes hőfokon, fedő alatt főzzük 15 percig. Ha a lencse felszívta a folyadék nagy részét, keverjük hozzá a kókuszkrémet is, majd ízesítsük sóval, borssal, citromlével és kevés cukorral.

További 2-3 percig rotyogtassuk, hogy a lencse teljesen átpuhuljon. Házi naankenyérrel vagy főtt rizzsel kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük