Így készül az indiai főzelék, azaz dahl: sárga lencse az alapja
A dahl egy tradicionális indiai fogás, amely tulajdonképpen egy sűrű, hüvelyesekből készült levest jelent, de annyira tartalmas, hogy leginkább főzelékre hasonlít.
A dahl egy Indiából származó fogás, de tulajdonképpen egy gyűjtőfogalmat takar: minden olyan ételt magába foglal, amelynek áztatást nem igénylő hüvelyes az alapja. Éppen emiatt a tulajdonsága miatt nagyon hamar készül, a színes fűszerezésnek köszönhetően pedig változatos és gazdag az ízvilága.
A dahlhoz remek alapanyag az ebben a receptben is szereplő sárga lencse, de az intenzív színű vörös lencsét sem kell áztatni, így azzal is kipróbálhatod az ételt. És ha kedvet kaptál a lencsefajtákhoz, akkor ebben a cikkben olvashatsz róluk és a felhasználásukról részletesebben.
Sárgalencse-dahl
Hozzávalók 2 személyre
- 1 ek olívaolaj
- 1 kisebb vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 ek reszelt gyömbér
- 300 ml zöldségalaplé
- 150 g sárga lencse
- 0.5 tk őrölt kurkuma
- 0.5 tk őrölt koriander
- 0.5 tk őrölt kömény
- 1 csipet chilipehely
- 0.5 tk garam masala
- 200 ml kókuszkrém
- 2 ek citromlé
- 1 tk cukor
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Hevítsünk fel egy közepes edényt az olajjal, és dinszteljük benne 2-3 percig a hagymát, a fokhagymát és gyömbért.
Adjuk hozzá a zöldségalaplevet, a lencsét, a kurkumát, a koriandert, a köményt, a chilit és a garam masala keveréket, és közepes hőfokon, fedő alatt főzzük 15 percig. Ha a lencse felszívta a folyadék nagy részét, keverjük hozzá a kókuszkrémet is, majd ízesítsük sóval, borssal, citromlével és kevés cukorral.
További 2-3 percig rotyogtassuk, hogy a lencse teljesen átpuhuljon. Házi naankenyérrel vagy főtt rizzsel kínáljuk.
-
2024-03-03 10:16:02
-
2024-02-09 08:32:01
-
2024-02-08 09:36:02
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!