Remegős panna cotta lédús eperrel: mennyei desszert pillanatok alatt

epres panna cotta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Minél lágyabb, annál finomabb és légiesebb a panna cotta, mindenképpen figyelj oda erre, mikor készíted.

Az igazi remegős panna cotta könnyed, kicsit remegős, semmiképpen nem túl tömör, hanem laza, pudingos állagú édesség. Annak ellenére, hogy zsíros tejszín az alapja, nem nehéz. Érdemes az alapot kicsit megvariálni, például fehér csokival, amelyhez bármilyen savanykás gyümölcsöt is adhatsz.

A panna cotta Észak-Olaszországból származik, a nyári esték kötelező desszertje. Miután tojás sem kell bele, kevésbé kényes, már ami a romlandóságot illeti. Az alap mindenképpen vaníliás krém, ezt lehet az adott évszakhoz hangolni, például tavasszal mi máshoz, mint az eperszezonhoz. A menta még izgalmasabb ízvilágot ad neki, de ki is hagyhatod belőle, ha inkább csak a gyümölcsre szeretnél koncentrálni. 

Epres panna cotta

epres panna cotta recept ok

Hozzávalók 4 pohárhoz

Alap:

  • 250 milliliter habtejszín
  • 250 milliliter tej
  • 30 gramm cukor
  • 1 csomag lapzselatin (10 gramm)
  • 1 darab vaníliarúd

Öntet:

  • 400 gramm eper
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál cukor
  • a díszítéshez mentalevél
Recept idők

Elkészítés:

A vaníliarúdból kaparjuk ki a magokat. A tejszínt és a tejet öntsük egy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, a magokat és a rudat is, majd melegítsük össze. Vegyük le a tűzről. A zselatinlapot oldjuk fel egy kevés vízben, melegítsük fel, majd öntsük a tejes keverékhez. Ha elkészült, kanalazzuk poharakba, és néhány órára, hogy megdermedjen, tegyük hűtőbe.

Amíg az alap hűl, készítsük el az öntetet. Az epret jól mossuk meg, majd vágjuk össze, és tegyük egy lábasba. Szórjuk rá a cukrot, öntsük rá a citromlevet, ízlés szerint adhatunk hozzá mentalevelet, és forraljuk fel. Ha felforrt, pürésítsük. 

Vegyük ki a panna cottát a hűtőből, és öntsünk mindegyik tetejére az öntetből. Ízlés szerint díszítsük mentalevéllel. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük