Filléres krumplis lepény petrezselyemmel: kiadós és nagyon finom
A krumplis massza serpenyőben sül készre, magában is mennyei, de mártogatóssal is kínálhatod a lepényt.
Az erdélyi rongyos béles a lapcsánkához hasonlóan sokféle néven ismert, van, ahol rongyos lapóka, szabolcsi lángos, rongyos lapótya, vagy egyszerűen csak rongyos béles. Nagyszüleink kedvence alig valamiből készül, de nagyon finom. Igaz, a receptek közt többfélét találni, van, amelyik tésztájába krumpli vagy aludttej kerül. Én most a legegyszerűbb receptet próbáltam ki, melyben liszt, só, víz és zsír alkotja a tésztát. A rongyos béles takarékos finomság, mely a rétegektől különleges.
A béles önmagában is finom, de ha kicsit gazdagabban kóstolnád, akkor kenj rá tejfölt és szórd meg sajttal. Fokhagymás tejföllel is finom, és édesen is ki lehet próbálni valamilyen lekvárral. Ha utóbbira szavazol, akkor a tésztához csak 1 csipetnyi sót érdemes adni.
A lisztet a sóval forgassuk egybe, majd adjunk hozzá apránként annyi vizet, hogy lágy, de jól gyúrható tészta legyen belőle. Ezután a tésztát osszuk 4 egyenlő cipóra.
A tésztacipókat egyenként nyújtsuk ki kör alakúra, a lehető legvékonyabbak legyenek.
A kinyújtott tésztát kenjük le olvasztott zsírral vagy vajjal. Ezután szorosan tekerjük fel a tésztát, majd csigamintában rendezzük el.
A tésztacsigákat enyhén olajozott felületen nyújtsuk ki ismét kör alakúra, majd serpenyőben, kevés zsiradékon süssük szép aranybarnára.
A rongyos béles fogyasztható önmagában, vagy tejföllel kenve és reszelt sajttal szórva.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu