Bolognai ragu eredeti olasz recept alapján: nem csak tésztával lehet kínálni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A bolognai ragut mindenki szereti, azonban annyiféleképpen készítik, hogy nehéz rábukkanni az eredeti verzióra.
Az olaszok szemében a rosszul elkészített bolognai ragu felér egy bűnténnyel. Ha eddig esetleg ketchuppal dúsítva tálaltad, még véletlenül se kotyogd ki egy olasznak, mert ilyen gaztettet szigorún tilos elkövetni a híres ragu megalkotásánál.
Mi, magyarok természetesnek vesszük, hogy a húsos ragut spagettivel kell fogyasztani, az igazság azonban az, hogy az olaszok tagliatellével szokták kínálni, ugyanis a széles tésztán jobban megtapad a ragu. Az sem ritka, hogy az olasz háziasszonyok kagylótésztára pakolják a bolognai szószt. Persze, a mennyei ragut nem csak tésztával érdemes kipróbálni, polentával is finom, sőt, ha elrugaszkodsz az olasz hagyományoktól, kenyérre is pakolhatod. Készíts belőle melegszendvicset vagy dobd fel vele a pizzatésztát, de leveles tésztába is csomagolhatod - arról se feledkezz meg, hogy e nélkül a gazdag ragu nélkül a lasagne sem létezne.
Ahány ház, annyi szokás, ez a mondás örökérvényű, vannak azonban olyan ételek, amelyek az eredeti recept szerint készítve a legfinomabbak. Ilyen a bolognai ragu is. Akármennyire is szereted a saját ízlésedre alakítani a recepteket, most maradj hű a klasszikus változathoz: az olasz konyha legendás ételét Gennaro Contaldo séf receptje alapján mutatjuk meg, érdemes követni a mester utasításait.
Eredeti bolognai ragu
Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 6 szelet pancetta
- 2 ág rozmaring
- 1 szál szárzeller
- 1 darab sárgarépa
- só és bors ízlés szerint
- 40 dekagramm darált marhahús
- 2 levél bazsalikom
- 1 ág kakukkfű
- 175 milliliter vörösbor
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 250 milliliter zöldségalaplé
- 400 gramm tagliatelle
Elkészítés:
A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.
A hagymát, sárgarépát és a zellert vágjuk finomra.
A szalonnát vágjuk kis kockákra.
A hagymát kevés olajon kezdjük el dinsztelni, majd 2-3 perc után a zúzott fokhagymát, a szalonnát és a rozmaring leveleit is keverjük hozzá, utána pedig a sárgarépa és a zeller is mehet a fazékba.
Miuttán a zöldségek összeestek (10-15 perc), dobjuk rá a húst, pirítsuk, majd ha kifehéredett, öntsük rá az alaplevet, a paradicsomot és a bort.
A ragut fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal és kakukkfűvel, majd lassú láng felett főzzük 2 órát.
Fotó: Getty Images