Ragacsos, csupa csoki torta: svéd recept alapján készül
Ha szereted a klasszikus csokitortát, a svéd receptet imádni fogod, ragacsos, krémes, minden falat maga a mennyország!
Ha szereted az étcsokoládét és a szezonális bogyós gyümölcsöket, akkor ezt a tortát mindenképpen érdemes kipróbálnod. Természetesen nemcsak a szezonban, hanem azon túl is bármikor elkészítheted fagyasztott gyümölcs felhasználásával is.
Ebben a többrétegű tortában a gazdag ízek csodálatos egyensúlyban vannak a fanyar, mégis lédús málnás tötelékkel, amit a csokoládés ganache és krém emel magasabb szintre.
Ha szeretnéd picit még izgalmasabbá tenni ezt a tortát, akkor a tésztájába kerülő vizet cseréld le frissen főzött kávéra!
A málnákat mossuk meg, majd csepegtessük le. A vajat vegyük elő, hogy szobahőmérsékletűre melegedhessen.
Először készítsük el a málnás tölteléket. Ehhez egy kis tálban keverjük össze a kukoricakeményítőt és a vizet. Addig keverjük, amíg a keményítő fel nem oldódik.
A keveréket tegyük egy közepes lábasba, adjuk hozzá a friss málnát, a kristálycukrot és a citromlevet, majd közepes lángon kezdjük el melegíteni. Egy spatula segítségével pépesítsük és kevergessük, nehogy leégjen. Forraljuk fel az egészet, majd további 5 percig főzzük, gyakori kevergetés mellett.
Tegyük félre, szobahőmérsékleten hagyjuk kb. 10-15 percig hűlni. Ha kihűlt, tegyük be a hűtőbe kb. 4 órára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Vajazzunk ki 3 darab, egyenként 23 cm-es átmérőjű tortaformát. Ha jobban bízunk a sütőpapírban, azzal is kibélelhetjük a formákat.
Készítsük el a tésztát. Ehhez egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót, majd tegyük félre.
Állványos keverőgépben vagy kézi habverővel keverjük össze közepes fokozaton egy tálban az olajat, a tojást és a tejfölt.
Ha szépen összeállt, adjuk hozzá az írót és a vaníliakivonatot, majd ezt is keverjük össze.
A nedves hozzávalók keverékét öntsük hozzá a száraz keverékhez. Adjuk hozzá a forró vizet is és keverjük addig, amíg a tészta szép, homogén és persze csomómentes nem lesz.
A csokoládédarabokat egy kis tálban keverjük össze egy evőkanál liszttel, majd adjuk hozzá a tésztához.
A tésztát osszuk három részre, és porciózzuk ki a 3 tortaformába. A tortákat egyesével, vagy amekkora a sütőnk kapacitása, süssük kb. 20-24 percig. A sütési idő sütőtípusonként változhat, erre érdemes odafigyelni. Tűpróbával ellenőrizzük.
Ezután vegyük ki a sütőből és tegyük őket rácsra hűlni.
Amíg hűlnek a tésztakorongok, készítsük el a csokoládés vajkrémet.
Kézi habverővel vagy állványos mixerrel közepes fokozaton keverjük a vajat szép, krémesre (ez kb. 2 perc). Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a kakaóport, a tejszínt, a sót és a vaníliakivonatot. Verjük további 30 másodpercig alacsony fokozaton. Ezzel a vajkrém el is készült.
Kezdjük el összeállítani a tortát.
Tegyük tortatányérra az első tortalapot. Egy spatula segítségével egyenletesen vonjuk be a tetejét csokoládés vajkrémmel. Kb. 30 g krémet használjunk fel ehhez a lépéshez.
Kb. 75 g krémet kanalazzunk kinyomózsákba, majd készítsünk a tortalap peremére körben egy szegélyt.
A szegélyen belülre kanalazzuk rá a tortalapra a málnatöltelék felét. Egy spatulával óvatosan simítsuk el.
Ezután mehet rá a 2. tortalap. Ismételjük meg a korábban írt lépéseket újból.
A harmadik réteg felhelyezése után a következőképpen folytassuk a torta készítését: a megmaradt csokoládés vajkrémmel kenjük meg a torta legfelső lapját és a torta oldalát is körben.
Tegyük a tortát fedetlenül legalább fél órára a hűtőbe, hogy megkössön rajta a vajas, csokoládés krém.
Eközben készítsük el a csokoládés ganache-t. Az étcsokoládét aprítsuk fel és tegyük egy hőálló tálba. A tejszínt és a málnalikőrt tegyük egy kisebb serpenyőbe, és melegítsük addig alacsony fokozaton, amíg enyhén forrni nem kezd.
Ezt a tejszínes-málnalikőrös keveréket óvatosan öntsük rá az apróra vágott csokoládéra. Spatulával addig keverjük óvatosan, amíg a csokoládé fel nem olvad.
Ha a ganache-t szép, sima állagúra kevertük, tegyük be 30 percre a hűtőbe hűlni, hogy be tudjon sűrűsödni. A kész, lehűtött ganache-t kenjük rá a tortára egy spatulával, és szépen dolgozzuk el rajta.
Ízlés szerint díszítsük a tortát egész málnaszemekkel és friss mentalevelekkel. A kész tortát tegyük be újból a hűtőbe kb. 15 percre.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu