Puha, foszlós fahéjas csiga: a töltelékbe sok dió is kerül

8
Nyomtatás
Fahejas-csiga-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A klasszikus fahéjas csiga puha, foszlós és nagyon finom, ebbe a változatba pedig még dió is kerül.

Ez a fahéjas csiga nagyon puha, nagyon foszlós, és egészségesebb a hagyományos változatoknál. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a fehér helyett kókuszvirágcukor kerül bele (amely enyhén karamelles ízt ad a sütinek), ugyanakkor tejtermékek és tojás nélkül készül, így vegán is.

A töltelék is extrákkal egészül ki: a fahéjas-cukros keveréket darált dió gazdagítja, mellé pedig mazsolát vagy más tetszőleges aszalt gyümölcsöt is adhatsz. Ez a desszert finom és mutatós vendégváróként is helytáll, de a reggeli kávé mellé is aranyat ér.

Fahéjas csiga dióval

Fahejas-csiga

Hozzávalók 12 darabhoz

A tésztához:

  • 25 g friss élesztő
  • 75 g kókuszvirágcukor
  • 300 ml langyos szójaital
  • 500 g finomliszt
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 0.5 tk őrölt szerecsendió
  • 1 tk
  • 100 g növényi vajalternatíva felolvasztva + 2 tk. a tészta bekenéséhez

A fahéjas töltelékhez:

  • 100 g kókuszvirágcukor
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 150 g vegán krémsajt
  • 100 g darált dió
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 50 g mazsola vagy más aszalt gyümölcs
Recept idők

Elkészítés:

Keverjünk el 2 teáskanál cukrot a langyos szójaitalban, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és 10 percre tegyük félre felfutni.

Közben keverjük a liszthez a maradék cukrot, a sót, a fahéjat és a szerecsendiót, majd keverjük hozzá a felfutott élesztőt. Gyúrjuk össze, majd dagasszuk 10 percig, vagy amíg egy sima felületű, ruganyos tésztát nem kapunk.

Ekkor öntsük hozzá a felolvasztott, langyos vajalternatívát, és dolgozzuk bele. Formázzunk belőle gombócot, takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen pihentessük 1 órát.

Közben készítsük el a tölteléket. Dolgozzuk egybe az összes hozzávalót, és tegyük félre.

Ha a tészta a duplájára nőtt, borítsuk lisztezett felületre, és nyújtsunk belőle 1 cm vékony téglalapot. Egyenletesen terítsük szét rajta a fahéjas tölteléket, majd a hosszabbik oldalak mentén csavarjuk fel. Vágjunk belőle egyforma vastag, kb. 3,5-4 cm-es szeleteket, és helyezzük őket sütőpapírral bélelt kerek tortaformába vagy hőálló edénybe úgy, hogy kitöltsék azt.

Takarjuk le, és pihentessük újabb 30 percig.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, a csigák tetejét kenjük be 1-2 evőkanál olvasztott vajalternatívával, és 30 perc alatt süssük aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük. Kihűlés után fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon