Foszlós kakaós csiga karácsonyi fűszerekkel: ezzel hangolódj az ünnepre
Isteni illatok lengik majd be a lakást, míg sülnek a foszlós kakaós csigák, a karácsonyi fűszerektől biztosan ünnepi hangulatba kerülsz.
Extrán puha ez a fahéjas csiga, amit ráadásként még mascarponés máz is megkoronáz! Ősszel különösen jólesik majd a fűszeres, foszlós péksüti, felmelegíti a testet és lelket egyaránt.
A kelt tészta készítése nem nagy ördöngösség, de hagyj neki időt, hogy szép levegősre megkeljen. Utána már csak annyi a dolgod, hogy megkend a fahéjas krémmel, megformázd, majd a sütőben készre süsd. Mivel habtejszín is kerül mellé a tepsibe, biztosan nem lesz száraz és ropogós, pihe-puha csigákat tálalhatsz majd.
Egy lábosban a tejet, a cukrot és a vajat melegítsük fel. Ne legyen forró, csak kézmeleg. Morzsoljuk bele az élesztőt.
Miután az élesztő felfutott, adjuk hozzá a tojást és a lisztet. Kézzel dagasszuk ki a tésztát, ezután hagyjuk kelni 1-2 órát.
A fahéjas töltelékhez dolgozzuk össze a puha vajat a barna cukorral és a fahéjjal.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki, majd kenjük le egy kevés vízzel, és oszlassuk el rajta a fahéjas krémet. Tekerjük fel szorosan, majd tésztavágóval vágjuk körülbelül egyforma egységekre.
A kis csigákat tegyük egy kilisztezett, kivajazott tepsibe, és locsoljuk meg habtejszínnel. Légkeverésen 180 fokon 35-40 percig süssük.
A mázhoz a mascarponét, a puha vajat és a porcukrot keverjük össze, és ízlés szerint vaníliakivonattal ízesítsük.
Miután kihűltek a csigák, kenjük meg a mascarponés mázzal.
Fotó és videó: Borsos Dalma/Sóbors