Foszlós fahéjas csiga mascarponés mázzal: melegítő őszi desszert

2
Nyomtatás
Fahéjascsiga2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Szuper puha és foszlós az így készült fahéjas csiga, ugyanis habtejszínnel sül készre, a tetejét pedig mascarponés krém koronázza meg.

Extrán puha ez a fahéjas csiga, amit ráadásként még mascarponés máz is megkoronáz! Ősszel különösen jólesik majd a fűszeres, foszlós péksüti, felmelegíti a testet és lelket egyaránt.

A kelt tészta készítése nem nagy ördöngösség, de hagyj neki időt, hogy szép levegősre megkeljen. Utána már csak annyi a dolgod, hogy megkend a fahéjas krémmel, megformázd, majd a sütőben készre süsd. Mivel habtejszín is kerül mellé a tepsibe, biztosan nem lesz száraz és ropogós, pihe-puha csigákat tálalhatsz majd. 

Fahéjas csiga mascarponés mázzal

Fahéjascsiga

Hozzávalók 15 darabhoz

Tészta:

  • 380 g búzaliszt
  • 50 g vaj
  • 50 g kristálycukor
  • 190 ml tej
  • 15 g friss élesztő
  • 1 db tojás

Töltelék:

  • 60 g vaj
  • 80 g barna cukor
  • 3 tk. fahéj

Máz:

  • 80 g mascarpone
  • 40 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 1 tk. vaníliakivonat

Sütéshez:

  • 100 ml habtejszín
Recept idők

Elkészítés:

Egy lábosban a tejet, a cukrot és a vajat melegítsük fel. Ne legyen forró, csak kézmeleg. Morzsoljuk bele az élesztőt.

Miután az élesztő felfutott, adjuk hozzá a tojást és a lisztet. Kézzel dagasszuk ki a tésztát, ezután hagyjuk kelni 1-2 órát.

A fahéjas töltelékhez dolgozzuk össze a puha vajat a barna cukorral és a fahéjjal. 

A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki, majd kenjük le egy kevés vízzel, és oszlassuk el rajta a fahéjas krémet. Tekerjük fel szorosan, majd tésztavágóval vágjuk körülbelül egyforma egységekre.

A kis csigákat tegyük egy kilisztezett, kivajazott tepsibe, és locsoljuk meg habtejszínnel. Légkeverésen 180 fokon 35-40 percig süssük.

A mázhoz a mascarponét, a puha vajat és a porcukrot keverjük össze, és ízlés szerint vaníliakivonattal ízesítsük.

Miután kihűltek a csigák, kenjük meg a mascarponés mázzal.

Fotó és videó: Borsos Dalma/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon