A vizet, a narancslevet és a mézet tegyük egy kis lábasba. Adjuk hozzá a fahéjat és a szegfűszeget, majd melegítsük addig, míg a méz elolvad, elkeveredik a hozzávalókkal. Húzzuk le a tűzről.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A birsalmákat alaposan mossuk meg, és egy szivacs segítségével dörzsöljük le róluk a szőröket. Vágjuk őket félbe, majd kanalazzuk/vájjuk ki a közepüket úgy, hogy a magházat és a kemény részeket távolítsuk el. Kenjük le őket citromlével.
Tegyük őket egy sütőtálba, majd öntsük rájuk a mézes keveréket és a vörösbort. Fedjük le a tálat a tetejével vagy fóliával, majd toljuk a sütőbe 60 percre.
Ekkor vegyük le róla a tetőt, vegyük lejjebb a hőt 170 fokra, és tegyük vissza a sütőbe kb. 20 perce, míg egy kis színt kap. Fordítsuk meg őket, és a másik felüket is süssük még 10 percig.
Húzzuk ki a sütőből, majd öntözzük meg jól a sziruppal, és még így is tegyük vissza 15-20 percre, közben párszor locsolgassuk. Akkor jó, mikor a szirup már sűrű, a birsalma pedig narancsos-pirosas színt kapott.
Hagyjuk 15 percig hűlni, majd ízlés szerint tálaljuk.