Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben

4
Nyomtatás
mezes-birsalma
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A mézes-fahéjas szirupban sült birsalma krémes és puha lesz a sütőben, önmagában is mennyei, de dióval és tejszínhabbal megkoronázva egyszerűen nem lehet betelni vele.

A birsalma sokak őszi kedvence, és bár önmagában, nyersen szinte élvezhetetlen, sütve, lekvár vagy „sajt” formájában máris mindenki imádja! Most egy egyszerű, fahéjjal és mézzel sült verziót mutatunk, ami bár időigényes, a tényleges munka minimális vele. 

Mivel kemény gyümölcsről van szó, sokáig kell sütni, hogy igazán puha és krémes legyen, de a végeredmény megéri a ráfordított időt! Hogy igazán finom legyen, valamilyen édes, fűszeres sziruppal süsd össze, mint az alábbi is: ezt méz, fahéj, szegfűszeg és narancs ízesíti, mennyei illatok lengik majd be a lakást, amíg sül.

Ha még különlegesebbé tennéd, egy kevés édes vörösbort, esetleg brandyt is önts alá, úgy még gazdagabb ízű lesz a birsalma!

Fahéjas sült birsalma

mezes-birsalma2

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 kg birsalma
  • 160 ml narancslé
  • 240 ml víz
  • 160 g méz
  • 1 rúd fahéj
  • 8 darab szegfűszeg
  • 6 ek. édes vörösbor
  • 0.5 db citrom
Recept idők

Elkészítés:

A vizet, a narancslevet és a mézet tegyük egy kis lábasba. Adjuk hozzá a fahéjat és a szegfűszeget, majd melegítsük addig, míg a méz elolvad, elkeveredik a hozzávalókkal. Húzzuk le a tűzről.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A birsalmákat alaposan mossuk meg, és egy szivacs segítségével dörzsöljük le róluk a szőröket. Vágjuk őket félbe, majd kanalazzuk/vájjuk ki a közepüket úgy, hogy a magházat és a kemény részeket távolítsuk el. Kenjük le őket citromlével.

Tegyük őket egy sütőtálba, majd öntsük rájuk a mézes keveréket és a vörösbort. Fedjük le a tálat a tetejével vagy fóliával, majd toljuk a sütőbe 60 percre.

Ekkor vegyük le róla a tetőt, vegyük lejjebb a hőt 170 fokra, és tegyük vissza a sütőbe kb. 20 perce, míg egy kis színt kap. Fordítsuk meg őket, és a másik felüket is süssük még 10 percig.

Húzzuk ki a sütőből, majd öntözzük meg jól a sziruppal, és még így is tegyük vissza 15-20 percre, közben párszor locsolgassuk. Akkor jó, mikor a szirup már sűrű, a birsalma pedig narancsos-pirosas színt kapott.

Hagyjuk 15 percig hűlni, majd ízlés szerint tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon