Narancsos csiga a farsangi szezonra: nagyon foszlós a tésztája

narancsos-csiga
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Farsangkor óhatatlanul is megérkeznek az ünnepre jellemző sütemények is. Ezúttal egy Olaszországban népszerű, könnyen elkészíthető narancsoscsiga-receptet mutatunk.

A San Marino és Umbria megyék által határolt Marche tartomány, Olaszország többi részével egyetemben, szereti megadni a módját a karneválnak. Egyik legismertebb kelt tésztás süteményük a narancsos csiga, amely narancs- és citromhéjjal készül, és olyan, akár egy új hullámos fánk.

Próbáld ki te is, ha a hagyományos szalagos helyett tesztelnél egy új receptet!

Farsangi narancsos csiga

narancsos-csiga

Hozzávalók 24 darabhoz

A tésztához:

  • 500 g liszt
  • 2 tk cukor
  • 7 g porélesztő
  • 2 db tojás
  • 200 ml meleg tej
  • 40 g olívaolaj

A töltelékhez:

  • 250 g cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 db narancs reszelt héja
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a lisztet tegyük egy közepes tálba, majd adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt. 

Egy másik, nagyobb tálban törjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a meleg tejet és az olívaolajat, majd kezdjük el összekeverni. 

Folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá a lisztes, cukros, élesztős keveréket.

Ha a tészta már kezd összeállni és nem ragacsos, fektessük lisztezett felületre, és dagasszuk tovább kézzel.  

Amikor a tészta homogénné válik, tegyük vissza egy nagy tálba, takarjuk le fóliával vagy konyharuhával, és kelesszük kb. 30 percen keresztül.

Amíg kel a tészta, készítsük el a tölteléket.

Ehhez öntsük egy közepes tálba a cukrot, a narancs és a citrom lereszelt héját, majd keverjük jól össze.

A közben megkelt tésztát osszuk két egyenlő részre. 

Nyújtsuk ki őket 3 mm vastagságúra és téglalap alakúra. 

Az elkészült töltelék felét kenjük rá az egyik kinyújtott tésztára, de a szélein hagyjunk egy kis üres részt. Ezután tekerjük fel a tésztát, majd vágjuk kb. 1 cm vastag szeletekre, így kapjuk meg a kis narancsos csigákat. Járjunk el így a másik tésztalappal is.

A sütéshez melegítsünk fel olajat egy magasabb falú lábasban, majd süssük ki benne a csigákat. A sütiket gyakori forgatás mellett, kb. 5-7 perc alatt süthetjük ki.

A süteményben lévő cukor miatt érdemes az olajat két sütés között megtisztítani egy szűrőkanállal.

Mivel egy cukros desszertről van szó, így semmi esetre se nedszívó papírra tegyük azokat, amik már kisültek, hanem egy sütőpapírral kibélelt tepsire, így a cukor nem fog beleragadni a papírba. 

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük