Tejben pácolt, rántott csirkecomb: a bundája ropogós, a húsa szaftos
A rántott csirkecomb a tejes fürdőnek köszönhetően hihetetlenül omlós. Érdemes egy éjszakán át pácolni benne a húst, így a fűszerek is átjárják a combot.
Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy ez az egyik legfinomabb csirkecombos recept, amit valaha próbáltam. Ha szereted a fehérbort és a vele készült ételeket, mindenképp adj egy esélyt ennek a francia klasszikusnak, a coq au vin blanc-nak, nem lehet betelni vele.
Az eredeti recept Instagramon jött velem szembe, Donal Skehan oldalán. Első látásra szerelem lett, így nem volt kérdés, hogy le kell tesztelnem. Egy nagyon minimálisat alakítottam rajta a kamrám függvényében, de ha van nálad otthon, készítsd friss kakukkfűvel, illetve többféle gombával.
A sűrű, baconnel, gombával, hagymával gazdagított szósz elképesztően finom, a fehérbor és a tejszín keverékéből hihetetlen krémes és ízletes mártás születik.
A csirkecombot tisztítsuk meg, ha szükséges. A bacont kockázzuk össze. A hagymákat pucoljuk meg, a fokhagymát zúzzuk össze, a vöröset vágjuk finomra. A gombát mossuk meg, vágjuk szeletekre.
Forrósítsunk olajat egy szélesebb lábasban/mélyebb serpenyőben. A csirkecombokat tegyük bele, sózzuk, borsozzuk, pirítsuk le minden oldalukat pár perc alatt. (A belsejüknek még nem kell átsülniük.) Tegyük őket félre.
Ugyanebbe a lábasba tegyük bele a vajat. Mikor elolvadt, adjuk hozzá a hagymát. Dinszteljük puhára, majd mehet hozzá a fokhagyma és a bacon. Addig pirítsuk, míg a bacon pirult nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a gombát és a kakukkfüvet is. Kb. 5 perc múlva, mikor a gomba picit összeesett, tegyük vissza a combokat, majd öntsük fel a fehérborral. Sózzuk, borsozzuk a bacon és a hús sósságától függően.
Várjuk meg, míg forrásnak indul, majd vegyük kicsire a lángot, fedő alatt főzzük 45-50 percig, míg a hús elkészül. Ha puha a hús, vegyük ki egy tányérra. Adjuk a szószhoz a tejszínt, keverjük bele, főzzük pár percig, míg sűrűsödik. Forgassuk bele az apróra vágott petrezselymet is, majd tegyük vissza a combokat. Ha szükséges, még sózzuk. Melegítsük össze, majd rögtön kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu