Fűszeres, fokhagymás falatok: nagyon foszlós a tészta

3
Nyomtatás
fokhagymas-falatok
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ezek a házi készítésű fokhagymás csomók elképesztően puhák és finomak, a tésztájuk pedig erősen hajaz a pizzára. A tetejére fűszeres olaj kerül, és kizárt, hogy maradjon belőle, miután mindenki megkóstolta.

Amikor vendégeket várok, mindig nagy a dilemma, hogy milyen előételt készítsek nekik, ami finom is, nem telít el túlságosan, és nem megy rá az egész délutánom. Az alábbi recept ilyen szempontból egy igazi aduász, mert ha előző este vagy nap elkészítem a tésztát, ami másnapig pihen a hűtőben, onnantól már tényleg csak 30 perc készre sütni.

pizzatésztára hajazó alapból mókás csomók készülnek, amiket olasz fűszeres, vajas és fokhagymás keverékkel kenek meg. Aranybarnára sütöm, majd friss petrezselyem és parmezán kerül rá, mellé pedig valamilyen mártogatós szósz dukál.

Fokhagymás falatok

fokhagymas-falatok

Hozzávalók 16 darabhoz

A tésztához:

  • 320 ml víz
  • 7 g porélesztő
  • 1 ek. kristálycukor
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. fokhagymapor
  • 450 g búzaliszt

A töltelékhez:

  • 5 ek. sózatlan vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. olasz fűszerkeverék
  • 0.25 tk.

A kenéshez:

  • 2 ek. petrezselyem
  • 0.25 tk.
  • 25 g parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A vizet melegítsük fel, de ne legyen forró, csak kézmeleg. Öntsük bele egy nagy tálba. Adjuk hozzá az élesztőt és a kristálycukrot, finoman keverjük össze, majd kb. 5 percig hagyjuk pihenni, amíg az élesztő és a cukor aktivizálódik.

Ezután adjuk hozzá az olívaolajat, a sót, a fokhagymaport és a liszt felét. Keverjük össze, majd adjuk hozzá a maradék lisztet is. 2 percig keverjük, majd dagasszuk ki a tésztát, ezt géppel és kézzel is egyaránt 5 percig végezzük.

A dagasztás végére a tésztának kissé lágynak és enyhén ragacsosnak kell lennie. Ha túl ragacsos lenne, minimális lisztet adhatunk hozzá, vagy a deszkára, amin gyúrjuk, de ne sokat!

Kenjünk ki egy tálat olajjal, majd tegyük bele a tésztát. A tészta tetejét is kenjük meg egy pici olajjal.

Takarjuk le egy konyharuhával vagy frissen tartó fóliával, és kelesszük szobahőmérsékleten 1-2 órán át.

Ha a tészta a duplájára nőtt, tegyük lisztezett felületre és enyhén nyomkodjuk meg, hogy a felesleges levegő távozhasson belőle.

Formázzunk belőle egy kb. 12x40 cm-es rönkformát. Ezután szeleteljük fel a tésztát egy éles késsel 16 egyenlő, egyenként kb. 2,5 cm hosszú csíkra.

A csíkokat nyújtsuk meg akkorára, hogy kb. 15-20 cm hosszú legyen, de még mindig henger alakú. Ezután a tésztacsíkokra egyszerűen kössünk egy csomót, mintha csak a cipőfűzőnket bogoznánk össze. A végeiket nyugodtan a csomók alá hajtogathatjuk.

Tegyük a csomókat egy széles tepsibe, amelybe előtte sütőpapírt teszünk.Takarjuk le, és további fél órán át kelesszük.

A kelési idő végéhez közeledve melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A csomók tetejére dobjuk össze gyorsan a kencét. Ehhez olvasszuk fel a vajat egy kisebb hőálló tálban, majd adjuk hozzá az olasz fűszerkeveréket, nyomjuk rá a fokhagymákat, illetve adjuk hozzá a sót is.

A keveréket egy ecsettel vigyük fel a csomókra. Előmelegített sütőben süssük meg a csomókat kb. 20-25 perc alatt, vagy ameddig aranybarna nem lesz a tetejük.

Közben a sajtot reszeljük le, a petrezselymet öblítsük le, majd aprítsuk fel.

A sütőből kivéve kenjünk rájuk még egy kis fokhagymás, fűszeres vajat, illetve ízlés szerint megszórhatjuk némi reszelt parmezánnal és petrezselyemmel is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon