Édesre és krémesre sült fokhagyma: kenyérre kenve is isteni
A fokhagymán kívül csak olívaolajra és alufóliára van szükség ehhez a recepthez, de ha szeretnéd, zöldfűszerekkel is gazdagíthatod.
A fokhagymával és sajttal pirult kenyér egy igazi kényeztető fogás, amely a hűvösebb időkben esik igazán jól. Fontos, hogy az elkészítéséhez bagettet vagy valamilyen fehér lisztből készült pékárut használj, mert akkor lesz az igazi az összhatás.
A fokhagyma, a só és a bors önmagában is elég lehet ízesítőként, azonban mint a legtöbb étel esetében, a zöldfűszerekkel itt sem foghatsz mellé. Használj bátran friss petrezselymet, metélőhagymát, bazsalikomot vagy kakukkfüvet, ennek az összeállításnak bármelyik (vagy akár a felsoroltak kombinációja is) jól áll.
A fokhagymafejet vágjuk félbe keresztben, vágással lefele helyezzük egy kicsi hőálló edénybe, locsoljuk rá az olívaolajat, és tegyük 180-200 fokra előmelegített sütőbe. 30 perc alatt süssük puhára.
Óvatosan nyomkodjuk ki a héjakból a fokhagymát, és a sütésből megmaradt olajjal, a növényi vajjal, a zöldfűszerekkel, a sóval és borssal tegyük egy kisebb tálba, és villával dolgozzuk össze.
A kenyérszeleteket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, és kenjük meg őket a fokhagymás keverékkel. Szórjuk meg a növényi sajttal, és 180 fokon süssük aranybarnára 10-15 perc alatt. Még melegen fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu