Marokkói fűszeres rizs: nincs párja, ha különleges köretet keresel
A marokkói fűszeres rizs az egyik legegyszerűbben készülő köret, mégis különleges, fűszeres aromáival bármilyen főételt képes feldobni.
A rizs egy univerzális köret. Nincs étel, amihez ne illene, legyen szó húsról, halról vagy akár egy finom szószról.
Villámgyorsan elkészíthető, csupán pár hozzávalót igényel, és amellett, hogy a fokhagyma különleges ízvilágot kölcsönöz neki, a vajtól krémes is lesz.
A fokhagymát tisztítsuk meg és vágjuk fel apróra. A metélőhagymát öblítsük le, itassuk fel róla a felesleges vizet, majd aprítsuk fel.
Vegyünk elő egy közepes lábast.
Közepes lángon olvasszuk fel benne a vaj felét. Ha már habos, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát. Pirítsuk kb. 30 másodpercig, amíg enyhén színt nem kap.
Ezután adjuk hozzá a rizst (mosás nélkül), és keverjük össze alaposan a fokhagymás vajjal. Kb. 30 másodpercig pirítsuk.
Adjuk hozzá az alaplevet és a sót. Emeljünk a hőfokon, és amikor elkezd forrni, tegyünk rá fedőt és mérsékeljük a lángot alacsonyra.
Főzzük a rizst kb. 15 percig keverés és leskelődés nélkül.
Ha letelt az idő, vegyük le a tűzhelyről, és pihentessük további 10 percig, fedő alatt a rizst.
Ezután finoman lazítsuk fel a rizst, és adjuk hozzá a maradék vajat, hogy még krémesebb legyen a köret.
Végezetül hintsük meg apróra vágott metélőhagymával, és tálaljuk melegen.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu