Tartalmas, sűrű lencseleves: nem kell mellé második fogás
A lencse az egyik legtartalmasabb és legsokoldalúbb alapanyagunk, érdemes belőle minél többet fogyasztani. A belőle készült leves annyira laktató, hogy második sem kell majd mellé.
A klasszikus francia hagymaleves egyszerű alapanyagokból készül, amelyek mégis lenyűgöző fogást eredményeznek. Az aromás és melengető leves kitűnő opció a hűvösebb időkre, ha azonban hozzám hasonlóan még tartalmasabbra készítenéd, akkor próbáld ki ezt a paradicsomos és lencsés változatot.
Az elkészítése nem sokban különbözik a klasszikustól, mindössze a lencsét kell külön megfőznöd, majd mehet is az alaphoz. A legtöbb sűrű, krémes leveshez hasonlóan ehhez a hagymaleveshez is nagyon jól illik az aranybarnára pirult kenyérkocka vagy a fokhagymával ízesített pirítós, így a kettő küzül valamelyiket mindenképp készítsd el mellé. Ha nincs a tarsolyodban jó krutonrecept, akkor ezt az elkészítési módot ajánlom hozzá.
A lencsét áztassuk be legalább 3 órára. Szűrjük le, 1 tk. sóval és a babérlevéllel főzzük majdnem puhára. Szűrjük le, és tegyük félre.
Közben hevítsünk fel egy közepes edényt, és az olívaolajon a cukorral karamellizáljuk a hagymát és a fokhagymát. Ez 15-20 percet is igénybe vehet. Ha a hagyma aranybarna, adjuk hozzá a sót, a borsot, a kakukkfüvet és a lisztet, és további 1 percig pirítsuk őket együtt is.
Adjuk hozzá a bort, és főzzük 3-4 percig, hogy az alkohol elpárologjon belőle. Öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a paradicsompürét, rozmaringot és a roppanósra főtt lencsét, és forrástól számítva, alacsony hőfokon főzzük 15-20 percig.
Kanalazzuk a levest tányérokba, és fokhagymás pirítóssal vagy krutonnal fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu