Réteges vaníliás krémes leveles tésztából - Dupla élvezet
Kevés munkával is begyűjtheted a dicséreteket: a réteges vaníliás krémes egyszerűen nagyszerű.
A krémest többféle változatban ismerjük és szeretjük. A klasszikus vaníliás édesség a legmenőbb cukrászdákból sem hiányozhat, de az emeletes és az ezerlevelű desszert is csábító.
Bár igazi magyar sütinek is gondolhatnánk, sok országban, többféle módon készítik. Az biztos, hogy nápolyi és francia gyökerekkel is rendelkezik. A francia krémes annyiban tér el a klasszikus változattól, hogy a sárga krémre tejszínhab és karamelles máz is kerül.
A békebeli desszertet otthon is megsütheted. Leegyszerűsítheted a dolgodat, ha bolti leveles tésztát használsz.
A leveles tésztát vágjuk kétfelé, majd egyenként nyújtsuk ki lisztezett felületen két-három milliméter vastagra. Rakjuk az egyik lapot egy vajjal megkent tepsi hátuljára, és villával több helyen szurkáljuk meg. Tegyük előmelegített sütőbe, és 190 fokon süssük világosra 10-12 perc alatt. A másik lappal is hasonlóan járjunk el.
A krémhez rakjuk egy lábasba a cukrot, a vaníliarúd kikapart belsejét, a tojássárgákat, és jól keverjük el. Adjuk hozzá a lisztet és a tejet, dolgozzuk csomómentesre, majd állandóan kevergetve főzzük sűrűre. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá vízgőz felett, majd óvatosan forgassuk a még forró krémbe.
Az alsó lapra kenjük rá még melegen a krémet, és hagyjuk dermedni.
A mázhoz a porcukrot kevés vízzel karamellizáljuk borostyánszínűre, majd öntsük hozzá a kávéval és a liszttel elkevert tejet. Főzzük közepes lángon körülbelül 10 percig, közben folyamatosan kevergessük.
Ha besűrűsödik, húzzuk le a tűzről, és adjuk hozzá a vajat. Amikor elolvad, rögtön kenjük rá a felső lapra. Vágjuk fel akkora kockákra, amekkorára majd szelni szeretnénk a sütit, mert ha megköt, töredezni fog a máz.
A tejszínt verjük kemény habbá, és simítsuk a kihűlt krémre. Igazítsuk rá a felszelt kockákat. A sütit tegyük a hűtőbe legalább három-négy órára.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu