Szemet gyönyörködtető mille-feuille nyári kiadásban: dobd fel szezonális gyümölcsökkel

mfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A francia desszert hihetetlenül egyszerűen készül, színesítsd nyári gyümölcsökkel, melyektől még látványosabb és fenségesebb lesz.

A leveles tésztából készült finomságot ezerrétegű sütemény néven is ismeri a világ. Az elnevezés nem véletlen, hisz ropogós tésztalapok közt terül el az édes töltelék, melyet szezonális gyümölcsökkel érdemes feldobni. A desszertet építheted akár négy, öt lapból is, rád van bízva. Ha jó krémesen fogyasztanád, akkor az elkészült torony tetejét porcukor helyett habtejszínnel koronázd meg.

Így lesz még finomabb

A mascarponés, habtejszínes krémhez kötelező vaníliakivonatot tenni, kellemes lesz tőle a zamata, de cseresznyelikőrt is használhatsz vagy narancsvirágvizet. Ha pedig több gyümölccsel készítenéd, akkor bátran emeld meg a mennyiségét, a lényeg, hogy mindig szezonális finomságokkal tedd izgalmasabbá.

Nyári mille-feuille

mfct

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 csomag leveles tészta
  • 100 g porcukor
  • 750 g mascarpone
  • 600 ml habtejszín
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • porcukor a szóráshoz
  • 180 g málna vagy eper
  • 180 g áfonya vagy cseresznye
  • kevés mentalevél (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A leveles tésztát terítsük ki, ha egyben vásároltuk, akkor enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra.

A kinyújtott leveles tésztát fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejét szórjuk meg porcukorral (a felével), utána helyezzünk rá sütőpapírt, arra pedig tepsit. A leveles tésztán lévő tepsit töltsük meg szárazbabbal (így sütésnél nem emelkedik meg a tészta), majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, süssük addig, amíg a tészta szép aranybarna színt kap (20-25 perc). A másik tésztalapot ugyanígy készítsük el a maradék porcukorral.

Várjuk meg, míg a tészta kihűl, utána vágjuk tetszőleges téglalapokra.

A krémhez a mascarponét a habtejszínnel, a cukorral és a vaníliával keverjük össze.

A krémet töltsük habzsákba. Tegyünk magunk elé egy tésztalapot, nyomjunk rá halmokat a krémből, utána helyezzünk rá egy másik tésztalapot, arra is nyomjunk halmokat, majd jöhet a következő tésztalap, ezt szórjuk meg porcukorral és pakoljuk rá a gyümölcsöket ízlés szerint. A süteményt tálalásig hűtőben tároljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük