Mutatós, vaníliás krémes leveles tésztából: kezdők is el tudják készíteni

hvkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem kell cukrásztehetségnek lenned ahhoz, hogy mesés krémest készíts, melynek látványától odáig lesznek a vendégeid.

Amikor cukrászdába látogat az ember, mindig olyan finomságot keres, melyet házilag nem egyszerű legyártani, így inkább megveszi készen: az egyik ilyen a krémes. A mutatós és finom süteménynek több változata ismert, de az elkészítése időigényes, főleg akkor, ha a tésztát saját kezűleg készíti az ember. Léteznek azonban gyors megoldások, alkalmazd őket bátran, még kezdő cukrászként is sikert arathatsz, és szemet gyönyörködtető krémes kerülhet ki a kezeid közül.

A leveles tészta jó barát, krémesalapnak is tökéletes, így gyakorlatilag nulla munkával, pillanatok alatt, egyszerűen elkészül a sütemény. A krémet is veheted megúszósra, ha vaníliás pudingporral dolgozol, én azonban arra biztatlak, főzd meg házilag, nem nehéz.

Tipp, hogy még finomabb legyen

A vaníliás krémet 1 darab vaníliarúd kikapart magjából is elkészítheted. A menet egyszerű: a rudat vágd félbe, dobd a tejbe a maggal és a héjjal együtt, forrald fel, majd a sűrítés előtt a rudat távolítsd el. Így készítve sokkal erőteljesebben lehet majd érezni a vaníliát, ha azonban túl drágának véled, használj bourbon vaníliás cukrot.

Vaníliás krémes leveles tésztából

hvkct

Hozzávalók 10 darabhoz

Alap:

  • 2 csomag leveles tészta
  • liszt a nyújtáshoz

Vaníliás krém:

  • 3 darab tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • 0.5 liter tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

Mindkét leveles tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, villával szurkáljuk meg, majd az egyiket vágjuk kockákra (10-12 darab legyen belőle). Utána süssük meg a tésztákat, toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe 5-8 percre, míg szép színt kapnak.

Vaníliás krém:

A tojásokat válasszuk szét.

A fehérjét 3 evőkanál cukorral és sóval verjük kemény habbá.

A tejet a vaníliás cukorral együtt forraljuk fel.

A tojássárgáját a maradék cukorral keverjük össze, majd a lisztet is adjuk hozzá.

A felforrt tejet tegyük alacsony láng fölé, csorgassuk bele a tojásos keveréket, keverjük addig, amíg besűrűsödik.

A krémet vegyük le a tűzhelyről és forgassuk egybe a tojásfehérjehabbal.

Összeállítás:

Az egyben hagyott, megsült leveles tésztát helyezzük magas falú tepsibe, majd a kihűlt vaníliás krémet simítsuk rá, végül pedig a kockára vágott tésztát helyezzük a krémre.

A süteményt tálalás előtt tegyük hűtőbe 3-4 órára.

A házi krémest porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük