Először készítsük el a yukonét, amitől tovább lesz friss a bagel. Ehhez egy közepes serpenyőben, közepes lángon verjük a vizet és a lisztet egy habverővel egészen addig, amíg krumplipüréhez hasonlóan sűrű állagú nem lesz. Ez kb. 2 perc.
Ezután szedjük a kész pépet egy tányérra, és terítsük szét rajta 2,5 cm vastagságban. Takarjuk le, és szobahőmérsékleten pihentessük 30 percig.
Készítsük el a bagel tésztáját.
Egy nagy méretű tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót és a porélesztőt. Állványos keverőgépben is készíthetjük, de kézzel is összekeverhetjük.
Adjuk hozzá a megpihentetett yukonét és a vizet. Dolgozzuk össze egészen addig, amíg selymes állagú nem lesz a tészta.
Amikor kész, formázzuk meg a tésztát. Először is osszuk 8 egyenlő részre, és formázzunk belőlük golyót.
Fedjük le őket frissentartó fóliával, és pihentessük 15 percig.
Ezt követően a bagelek formázásához nedves hüvelykujjal szúrjunk egy lyukat a golyók közepére. Ezután formázzunk kb. 9 cm-es átmérőjű gyűrűket a golyóbisokból. Ha ragadnának a golyók formázás közben, nedvesítsük be a kezünket.
Ha elkészült az összes gyűrű, egy 35x45 cm-es tepsibe helyezzünk sütőpapírt, majd pakolgassuk rá a bageleket, amennyi csak kényelmesen ráfér. Ezután fedjük le fóliával őket, és pihentessük a hűtőben 24, vagy akár 36 órán át is a bageleket.
Amint letelt a pihentetési idő, készítsük el a főzővizet.
Egy magas falú lábasban, azt feléig töltve, forraljunk főzővizet. Adjuk hozzá az árpamaláta-szirupot, és forraljuk fel.
A bageleket egyesével dobjuk bele a malátás vízbe, és oldalanként 30 másodpercig főzzük benne őket.
A kész bageleket tegyük sütőrácsra, alá pedig tegyünk papírtörlőt, hogy a felesleges szirupos víz le tudjon róluk csepegni. 2-3 perc elteltével tegyük a bageleket a sütőpapírral bélelt tepsibe.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és süssük a bageleket kb. 25 perc alatt aranybarnára.
A kisült bageleket 15 percig pihentessük, mielőtt tálalnánk.
Az el nem fogyasztott bageleket papírzacskóba vagy sütőpapírba csomagolva további 48 órán át még eltarthatjuk.