Bagel házilag: a különleges technikától hosszan eltartható
A jó bagelt vétek lenne nem szeretni. Ha pedig otthon is elkészítheted, még pénzt is spórolhatsz vele, és azt töltesz bele, amit csak szeretnél.
A bagel története egészen Bécsig nyúlik vissza, az 1600-as évek második feléig. Nagy utat bejárva hódította meg Európát, mígnem eljutott Amerikába is, ahol az amerikaiak egyik kedvenc péksüteménye lett a fánk mellett.
Noha az elkészítése odafigyelést és időt is igényel, a ráfordított energia abszolút megéri a végeredményt. Ezúttal egy különleges, japán technikát (yukone) mutatunk, hogy a bagel tényleg aranyszínű, ropogós, puha és napokig friss maradhasson.
Friss házi bagel
Hozzávalók 8 darabhoz
A yukonéhoz:
- 170 ml hideg víz
- 100 g kenyérliszt
A tésztához:
- 350 g kenyérliszt
- 1 ek cukor
- 2.5 tk só
- 4 g porélesztő
- 100 ml víz
A cukros fürdőhöz:
- 4 tk árpamaláta-szirup (vagy sima cukor)
Elkészítés:
Először készítsük el a yukonét, amitől tovább lesz friss a bagel. Ehhez egy közepes serpenyőben, közepes lángon verjük a vizet és a lisztet egy habverővel egészen addig, amíg krumplipüréhez hasonlóan sűrű állagú nem lesz. Ez kb. 2 perc.
Ezután szedjük a kész pépet egy tányérra, és terítsük szét rajta 2,5 cm vastagságban. Takarjuk le, és szobahőmérsékleten pihentessük 30 percig.
Készítsük el a bagel tésztáját.
Egy nagy méretű tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót és a porélesztőt. Állványos keverőgépben is készíthetjük, de kézzel is összekeverhetjük.
Adjuk hozzá a megpihentetett yukonét és a vizet. Dolgozzuk össze egészen addig, amíg selymes állagú nem lesz a tészta.
Amikor kész, formázzuk meg a tésztát. Először is osszuk 8 egyenlő részre, és formázzunk belőlük golyót.
Fedjük le őket frissentartó fóliával, és pihentessük 15 percig.
Ezt követően a bagelek formázásához nedves hüvelykujjal szúrjunk egy lyukat a golyók közepére. Ezután formázzunk kb. 9 cm-es átmérőjű gyűrűket a golyóbisokból. Ha ragadnának a golyók formázás közben, nedvesítsük be a kezünket.
Ha elkészült az összes gyűrű, egy 35x45 cm-es tepsibe helyezzünk sütőpapírt, majd pakolgassuk rá a bageleket, amennyi csak kényelmesen ráfér. Ezután fedjük le fóliával őket, és pihentessük a hűtőben 24, vagy akár 36 órán át is a bageleket.
Amint letelt a pihentetési idő, készítsük el a főzővizet.
Egy magas falú lábasban, azt feléig töltve, forraljunk főzővizet. Adjuk hozzá az árpamaláta-szirupot, és forraljuk fel.
A bageleket egyesével dobjuk bele a malátás vízbe, és oldalanként 30 másodpercig főzzük benne őket.
A kész bageleket tegyük sütőrácsra, alá pedig tegyünk papírtörlőt, hogy a felesleges szirupos víz le tudjon róluk csepegni. 2-3 perc elteltével tegyük a bageleket a sütőpapírral bélelt tepsibe.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és süssük a bageleket kb. 25 perc alatt aranybarnára.
A kisült bageleket 15 percig pihentessük, mielőtt tálalnánk.
Az el nem fogyasztott bageleket papírzacskóba vagy sütőpapírba csomagolva további 48 órán át még eltarthatjuk.
-
2022-12-04 11:08:02
-
2022-09-19 10:16:01
-
2021-10-10 11:06:01
Fotó forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!