Bagel házilag: a különleges technikától hosszan eltartható

7
Nyomtatás
bagel
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A jó bagelt vétek lenne nem szeretni. Ha pedig otthon is elkészítheted, még pénzt is spórolhatsz vele, és azt töltesz bele, amit csak szeretnél.

A bagel története egészen Bécsig nyúlik vissza, az 1600-as évek második feléig. Nagy utat bejárva hódította meg Európát, mígnem eljutott Amerikába is, ahol az amerikaiak egyik kedvenc péksüteménye lett a fánk mellett.

Noha az elkészítése odafigyelést és időt is igényel, a ráfordított energia abszolút megéri a végeredményt. Ezúttal egy különleges, japán technikát (yukone) mutatunk, hogy a bagel tényleg aranyszínű, ropogós, puha és napokig friss maradhasson.

Friss házi bagel

bagel

Hozzávalók 8 darabhoz

A yukonéhoz:

  • 170 ml hideg víz
  • 100 g kenyérliszt

A tésztához:

  • 350 g kenyérliszt
  • 1 ek cukor
  • 2.5 tk
  • 4 g porélesztő
  • 100 ml víz

A cukros fürdőhöz:

  • 4 tk árpamaláta-szirup (vagy sima cukor)
Recept idők

Elkészítés:

Először készítsük el a yukonét, amitől tovább lesz friss a bagel. Ehhez egy közepes serpenyőben, közepes lángon verjük a vizet és a lisztet egy habverővel egészen addig, amíg krumplipüréhez hasonlóan sűrű állagú nem lesz. Ez kb. 2 perc.

Ezután szedjük a kész pépet egy tányérra, és terítsük szét rajta 2,5 cm vastagságban. Takarjuk le, és szobahőmérsékleten pihentessük 30 percig.

Készítsük el a bagel tésztáját. 

Egy nagy méretű tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót és a porélesztőt. Állványos keverőgépben is készíthetjük, de kézzel is összekeverhetjük.

Adjuk hozzá a megpihentetett yukonét és a vizet. Dolgozzuk össze egészen addig, amíg selymes állagú nem lesz a tészta.

Amikor kész, formázzuk meg a tésztát. Először is osszuk 8 egyenlő részre, és formázzunk belőlük golyót. 

Fedjük le őket frissentartó fóliával, és pihentessük 15 percig. 

Ezt követően a bagelek formázásához nedves hüvelykujjal szúrjunk egy lyukat a golyók közepére. Ezután formázzunk kb. 9 cm-es átmérőjű gyűrűket a golyóbisokból. Ha ragadnának a golyók formázás közben, nedvesítsük be a kezünket.

Ha elkészült az összes gyűrű, egy 35x45 cm-es tepsibe helyezzünk sütőpapírt, majd pakolgassuk rá a bageleket, amennyi csak kényelmesen ráfér. Ezután fedjük le fóliával őket, és pihentessük a hűtőben 24, vagy akár 36 órán át is a bageleket. 

Amint letelt a pihentetési idő, készítsük el a főzővizet. 

Egy magas falú lábasban, azt feléig töltve, forraljunk főzővizet. Adjuk hozzá az árpamaláta-szirupot, és forraljuk fel.

A bageleket egyesével dobjuk bele a malátás vízbe, és oldalanként 30 másodpercig főzzük benne őket.

A kész bageleket tegyük sütőrácsra, alá pedig tegyünk papírtörlőt, hogy a felesleges szirupos víz le tudjon róluk csepegni. 2-3 perc elteltével tegyük a bageleket a sütőpapírral bélelt tepsibe. 

A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és süssük a bageleket kb. 25 perc alatt aranybarnára. 

A kisült bageleket 15 percig pihentessük, mielőtt tálalnánk. 

Az el nem fogyasztott bageleket papírzacskóba vagy sütőpapírba csomagolva további 48 órán át még eltarthatjuk. 

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon