Olasz lepénykenyér mediterrán fűszerezéssel: így lesz a legjobb a focaccia

Paradicsomos-focaccia-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kívül ropogós, belül foszlós lepénykenyér Olaszországból származik, és isteni harapnivaló önmagában, salátákhoz vagy mártogatós mellé.

Ezt a ropogós lepénykenyeret kezdőként is bátran összedobhatod: a tésztája puha és foszlós, a tetejét pedig olívaolaj, rozmaring és édes koktélparadicsom teszi hívogatóvá. A felsoroltak mellett feltétként nagy szemű tengeri sót, olajbogyót, fokhagymát, aszalt paradicsomot, más mediterrán fűszereket vagy éppen reszelt sajtot is használhatsz.

A tésztája hagyományos kelt tészta, amely laposra nyújtva sül aranybarnára. Fogyaszthatod kenyér helyett, mártogatós mellé, vagy ahogy éppen tetszik.

Paradicsomos focaccia

Paradicsomos-focaccia

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 300 ml langyos víz
  • 25 g friss élesztő
  • 2 tk cukor
  • 500 g liszt
  • 2 tk
  • 8 ek olívaolaj
  • 2 ág friss rozmaring apróra vágva
  • 150 g koktélparadicsom felekbe vágva
Recept idők

Elkészítés:

A cukrot keverjük el a langyos vízben, morzsoljuk hozzá az élesztőt, majd tegyük félre 10 percre, amíg felfut.

Közben egy nagyobb tálban keverjük a liszthez a sót, majd öntsük hozzá a felfutott élesztőt, és gyúrjuk össze. Ha a massza összeállt, 10 percig dagasszuk, majd adjunk hozzá 4 evőkanál olívaolajat, és dolgozzuk bele. Formázzunk belőle gombócot, takarjuk le fóliával, és 1 órát pihentessük meleg helyen.

2 evőkanál olívaolajjal alaposan kenjük be egy kb. 23x33 cm-es tapadásmentes tepsi alját és oldalait, majd ha a tészta a duplájára nőtt, akkor helyezzük át a tepsibe. Olajos kézzel addig nyújtsuk, amíg a tészta kitölti a tepsit, majd takarjuk le, és ismét pihentessük 30 percig.

Locsoljuk rá a maradék 2 evőkanál olívaolajat, és az ujjainkkal „masszírozzuk” a tésztába. Finoman nyomkodjuk a tésztára az elfelezett koktélparadicsomokat, és szórjuk meg rozmaringgal.

Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük. A tepsiben hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, utána tetszés szerint szeleteljük.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük