Gluténmentes kenyér hajdinalisztből: élesztő és dagasztás nélkül készül

Glutenmentes-kenyer-hajdinalisztbol-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha fontos számodra a gluténmentes táplálkozás, akkor kezdd az alapoknál: készíts tápláló kenyeret hajdinalisztből.

Gluténmentes kenyeret nem nagy ördöngösség készíteni, de nem árt hozzá tisztában lenni a megfelelő hozzávalókkal. A már-már klasszikusnak számító zabpehely- és mandulaliszt mellett a hajdina is értékes kenyéralapanyag, ha száműzted a búzát az étrendedből.

A hajdinát nemcsak különleges, diós íze miatt jó fogyasztani, de magas a fehérje- és rosttartalma is, és még antioxidánsokban is gazdag. Ebben a kenyérben pedig a hajdinaliszt mellett egy másik szuperélelmiszer, a chiamag is helyet kap, így biztos lehetsz benne, hogy minden szelet elfogyasztásával jót teszel a szervezetednek.

Gluténmentes kenyér hajdinalisztből

Glutenmentes-kenyer-hajdinalisztbol

Hozzávalók 10 szelethez

  • 2 ek chiamag
  • 250 ml langyos víz (áztatáshoz)
  • 300 g hajdinaliszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1 tk
  • 150 ml víz
  • 50 ml napraforgóolaj
  • 2 ek napraforgó-, szezám- vagy lenmag a tetejére (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Egy pohárban keverjük a chiamagot a langyos vízbe, és tegyük félre 15-20 percre, amíg bezselésedik.

Közben egy tálban keverjük össze a hajdinalisztet, a sót, a sütőport, majd adjuk hozzá a vizet, az olajat és a zselés chiamagot, és dolgozzuk össze. Fontos, hogy csak addig keverjük a masszát, amíg a hozzávalók össze nem állnak, mert ha túlkeverjük, akkor a levegőbuborékok kiszöknek a tésztából, és a kenyér nem lesz szép levegős.

Kanalazzuk a tésztát sütőpapírral bélelt, kb. 20x8 cm-es sütőformába, szórjuk a tetejére a napraforgómagot, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre 60-70 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük.

Hagyjuk teljesen kihűlni, és csak azután vegyük ki a sütőformából.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük