Frissítő cold brew két hozzávalóból: a technika a lelke

cold-brew
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a kávé lesz a nyár egyik slágere. Titka a hideg vizes módszerben rejlik, a kávé fél napig pihen a hűtőben, mielőtt kiteljesedne a pohárban.

A cold brew elkészítése nem igényel zsenialitást, sokkal inkább a türelem és a kávé minősége az, ami miatt több lesz, mint egy pikk-pakk lefőzött eszpresszó, teledobálva jéggel. 

Ennek a kávénak ugyanis lelke van, amivel törődni kell. Igaz, hogy csupán 2 hozzávalóból készül, mégis a kellő pihentetési időnek köszönhetően egy elképesztő alap lesz belőle, amelyből végül megszületik maga a jeges kávéköltemény.

Frissítő cold brew

cold-brew

Hozzávalók 5 pohárhoz

  • 85 g durvára őrölt kávé
  • 700 ml szűrt víz
Recept idők

Elkészítés:

Készítsünk elő egy 1 literes, tiszta befőttesüveget. Szórjuk bele a durvára őrölt kávét, majd adjuk hozzá a szűrt vizet. Keverjük össze.

A keveréket hagyjuk állni kb. 5 percig, majd újból keverjük fel. 

Ezután fedjük le az üveget, és tegyük be a hűtőbe kb. 12, de akár 18 órára is.

Ha letelt a hűtési idő, készítsünk elő egy edényt vagy kancsót, aminek a szájára, avagy a tetejére tegyünk egy vékony papír kávészűrőt, vagy egy szűrőt, amire pamutszalvétát vagy egy lágy szövésű rongyot helyezünk.

Óvatosan öntsük át ezen a szűrőrendszeren a kávés koncentrátumot. Hagyjuk pihenni pár percig, amíg az utolsó csepp is átcsepeg a szűrőn.

Tálaláshoz tegyünk tele egy közepes méretű poharat jéggel, majd félig öntsük fel vízzel. Ezután öntsünk hozzá a kávés koncentrátumból is annyit, hogy még ne csorduljon ki a pohárból.

A hidegen főzött koncentrátum a hűtőben tárolva akár 3 hétig is eláll.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük