8 fehérjében gazdag, tápláló saláta: laktatóak, és nem emelik nagyon a vércukorszintet
Ha elegendő fehérje kerül a salátába, még táplálóbb és egészségesebb lesz a fogás.
Ez a saláta amilyen egyszerű, olyan nagyszerű: sok friss zöldség és sütőben sült, szezámmagos füstölt tofu alkotja, és egy édes-savanyú tahinis öntet koronázza meg. Mindehhez pedig quinoa is társul, így akár gluténmentes és vegán diétákba is beilleszthető.
Pozitívuma, hogy több napig is eheted, hiszen az öntetet csak közvetlenül fogyasztás előtt kell rálocsolni, így hűtőben tárolva nem puhulnak meg a zöldségek.
A quinoát alaposan öblítsük le, majd enyhén sós, másfélszeres mennyiségű vízben, alacsony hőfokon főzzük puhára. Tartsuk végig fedő alatt, majd ha elpárolgott róla a víz, vegyük le a tűzről, és további 10-15 percig hagyjuk rajta a fedőt.
A pirított tofukockákhoz öntsük le a tofu levét, majd egy papírtörlővel itassuk fel róla a maradék nedvességet. Vágjuk közepes kockákra.
Tegyük egy tálba, adjuk hozzá a szezámolajat, a juharszirupot és a szezámmagot, és alaposan forgassuk össze őket. Kanalazzuk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 200 fokos sütőben 10 perc alatt pirítsuk aranybarnára.
Ugyanabban a tálban keverjük össze a dresszing hozzávalóit, és tegyük félre. Ha felhasználás előtt sokat áll a tahinis alap, besűrűsödhet: ebben az esetben keverjünk hozzá még néhány kanál hideg vizet.
Hevítsünk fel egy közepes edényt az olívaolajjal, és 1-2 perc alatt fonnyasszuk meg benne a csíkokra szeletelt hagymát. Adjuk hozzá a sárgarépaszalagokat is, 1-2 percig pároljuk, majd mehet bele fél percre a bébispenót is. Vegyük le a tűzről, és fedő alatt hagyjuk még 10 percig párolódni.
Keverjük a salátához a quinoát, a friss koriandert és bazsalikomot, és rétegezve tálaljuk: az alsó réteg legyen a saláta, arra jöhet a pirított tofu, az egészre pedig az öntet.
Tetszés szerint extra lime-mal meglocsolva és felkarikázott zöldhagymával fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu