Selymes, gyömbéres édesburgonya-krémleves: olyan laktató, hogy nem kell utána második fogás

ébklcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A színes krémleves egyszerűen készül, reszelt sajt is kerül bele, amelytől még finomabb lesz az őszi finomság.

Az édesburgonya egészséges, isteni alapanyag, amelyből rengeteg izgalmas fogást szervírozhatsz. Figyelemfelkeltő színének és jellegzetes ízének köszönhetően még a legegyszerűbb krémleves is finomabb lesz tőle.

A népszerű zöldség nagyon jól viseli a fűszereket, érdemes bátran ízesíteni, akár fokhagymával, gyömbérrel és zsírosabb sajtokkal. Utána pedig tejszínnel vagy tejföllel szokás sűrűbbé, selymesebbé tenni a lélekmelengető fogást.

Mivel a batátához nagyon jól illik a sajt, utolsó mozzanatként érdemes egy nagyobb adagot a levesbe forgatni. Cheddar vagy füstölt sajt illik hozzá a legjobban. Tálalásnál hűvös tejfölt is rá lehet csorgatni, de akár krutonnal, pirított baconnel vagy finomra vágott zöldfűszerekkel is érdemes felturbózni a levest.

Fűszeres édesburgonya-krémleves

ébklct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm édesburgonya
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 darab hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál gyömbér
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint fehér bors
  • 1 liter alaplé
  • 300 gramm sajt (cheddar)
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított burgonyát vágjuk közepes méretű kockákra.

A megtisztított, finomra aprított hagymát egy nagy lábasban, az olajon dinszteljük meg. Körülbelül 4-5 perc után a zúzott fokhagymát is keverjük a hagymához, majd 1-2 perc után öntsük a fazékba az előkészített krumplit.

Sóval, fehér borssal, gyömbérrel fűszerezzük, és az alaplevet is öntsük a krumplira, keverjük meg a fazék tartalmát.

Miután a krumpli puhára főtt (25-35 perc), botmixer segítségével pürésítsük simára, majd a reszelt sajtot is keverjük bele a levesbe, utána már fogyasztható is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük