Svéd húsgolyó házilag: a krémes barna mártás is megér egy misét
Kevesebb idő elkészíteni otthon, mintha utaznál érte, ráadásul rögtön nagy adagot gyárthatsz le belőle.
A húsgombóc leggyakrabban paradicsomos szósszal kerül az asztalra, de tejszínes mártással is érdemes letesztelni. Mi most sütőben sült paprikával próbáltuk ki, melyben a szalonna is érezteti magát.
A paprikás szószt tejföllel vagy tejszínnel még pompásabbá varázsolhatod, de önmagában is tökéletes. Kínálj mellé olyan köretet, ami jól fel tudja venni a szaftot, vagy dobj össze belőle egy szendvicset.
A darált húshoz adjuk hozzá a sót, borsot, vöröshagymát, fokhagymát, zsemlemorzsát, tojást és petrezselymet. A masszát alaposan keverjük ki, majd formázzunk belőle gombócokat.
A szalonnát vágjuk finomra, majd alacsony láng felett olvasszuk ki a zsírját (ha szükséges, kevés olajat öntsünk alá). A lepirult szalonnakockákat szedjük tányérra, majd a zsíron süssük szép aranybarnára a húsgolyókat.
A megmosott, szárazra törölt paprikákat helyezzük tepsire, majd toljuk 180 fokos sütőbe addig, amíg a paprika héja fekete lesz (15-25 perc). Ezután a paprikákat helyezzük zacskóba vagy egy tálba, és tároljuk lezárva 15-20 percig. Ezután a paprika héját könnyen el tudjuk távolítani.
A paprika húsát aprítsuk késes robotgépben. Ezután öntsük abba a serpenyőbe vagy edénybe, amelyben a szalonna és a húsgombóc pirult. Öntsük rá az alaplét, fűszerezzük sóval, borssal és fokhagymával. A gombócokat és a szalonnát tegyük a szószba, forraljuk egybe.
A kész ételt kínáljuk kenyérrel, tésztával vagy rizzsel.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu