![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Fűszeres, indiai és pofonegyszerű édesség: a tej peda
Tejpor, sűrített tej, fűszerek
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egy barátnőm mesélte a "butaságunk története" sorozatunk részeként, hogy gyerekkorában egyszer felajánlották a szülei, hogy bármit megvásárolhatnak a boltból. A tesója egy giga tábla csokit kért, ő pedig egy zacskó tejport. Azóta is hülyének érzi magát emiatt. Pedig nem is volt az.
A tejporból ugyanis szuper finom, és ráadásul igen egyszerű édességet lehet készíteni. Előnyben az indiai konyha kedvelői, mert ez itt annak az egyik gyöngyszeme: a tej peda.
Mókának sem utolsó elkészíteni, tök jól néz ki, ahogy a keverék a meleg hatására egyre sűrűbbé, gyurmaszerűbbé válik. Ebből fogjuk formálni a kis golyókat, amiket előtte megízesítettünk - indiai módra - mandulával és kardamommal.
Az indiai receptek anyagszükséglete általában giga hosszúra nyúlik, ami főleg a fűszerek gazdagságának tudható be. Nos, itt ilyesmiről szó sincs. A peda összesen öt hozzávalóból készül: tejpor, sűrített tej, (tisztított) vaj, a maradék kettő pedig a mandula és a kardamom. Érdemes kipróbálni egyszer, gondolom, úgysem túl sűrűn készítesz otthon indiai édességeket. Ghanésa örülni fog biztosan.
Tej peda
![tej peda](https://kep.index.hu/1/0/2910/29102/291025/29102505_7b321ffa1c7f5aa3ae75dec9041593c0_wm.jpg)
Hozzávalók 12 adaghoz
- 1.33 csésze sűrített tej
- 1 csésze tejpor
- 1 evőkanál (tisztított) vaj - ghi
- 10 darab kardamom mag
- 0.5 marék mandula vagy más dióféle
- 1 marék aszalt gyümölcs apróra vágva (opcionális)
Elkészítés:
Daráljuk le, vagy vágjuk finomra a mandulát, és tegyük félre. A kardamom magokat is porítsuk (legegyszerűbb mozsárban vagy kávédarálóban).
Tegyük egy vastag talpú lábosba a sűrített tejet és a tejport, és keverjük össze csomómentesre.
Alacsony hőfokon kezdjük el melegíteni, közben kevergessük. Adjuk hozzá a kardamomot.
Addig melegítsük kevergetés közben, amíg a keverékünk el nem válik az edény falától. Most adjuk hozzá a darált mandulát is. Ha szeretnénk, aszalt gyümölcsöket is tehetünk bele.
Adjuk hozzá a vajat is, és keverjük át újra.
Amikor már annyira sűrű a keverékünk, hogy gyurmaszerűen formálható, vegyük le a hőforrásról, és hűtsük ki egy kissé.
Vajas kézzel formáljunk kis golyókat, a közepébe szúrhatunk mandulát, diót, vagy amit szeretnénk. Kész is vagyunk.
Fotó: Shutterstock
Olvasd el ezt is!