Ünnepi, fűszeres mézeskalácsmuffin – A karácsonyi asztalra is tökéletes
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Nincs ünnep mézeskalács nélkül, idén készítsd el ugyanazt az ízt másfajta köntösben.
Muffinreceptből sosem elég, ez az a sütemény, amely pofonegyszerűen elkészíthető, és ezerféleképpen variálhatod, egészen az ünnepiig. Az alapreceptet érdemes megtanulni, és utána ízlésed szerint csokival, magvakkal vagy gyümölccsel bővítheted, de a muffint még sós változatban is megsütheted.
A karácsonyhoz és a készülődéshez hozzátartozik a mézeskalács is, ha nem szeretnél a tésztával bajlódni, akkor ezt az ízt is megsütheted muffinformában. Egy pohár tejjel isteni reggeli lehet belőle. Ha pedig zserbót készítenél muffinformában, arra is van receptünk.
Fűszeres mézeskalácsmuffin
Hozzávalók 12 darabhoz
- 400 gramm liszt
- 1 kávéskanál só
- 1.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál gyömbér (őrölt)
- 1.5 teáskanál fahéj
- 1 kávéskanál szerecsendió
- 0.5 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)
- 115 gramm vaj
- 110 gramm barna cukor
- 250 mililiter író vagy natúr joghurt
- 1 darab tojás (L-es)
- 150 milliliter méz vagy juharszirup
Elkészítés:
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a szódabikarbónát, a gyömbért, a fahéjat, a szerecsendiót és a szegfűszeget.
Egy nagyobb tálban verjük habosra a barna cukrot a puha vajjal. Adjuk hozzá az írót (joghurtot), és jó alaposan keverjük össze. Üssük bele a tojást, öntsük hozzá a mézet, és keverjük csomómentesre. Keverjük össze a nedves és a száraz hozzávalókat, ne legyen csomós, de ne keverjük túl a masszát, mert akkor nem lesz levegős.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A muffinsütőt béleljük ki kapszlikkal, és töltsük majdnem tele őket a tésztával.
Süssük a muffinokat 20-25 percig.
Várjuk meg, amíg kicsit hűlnek, és óvatosan borítsuk ki őket a formából.
Fotó: Getty Images