Ünnepi, fűszeres mézeskalácsmuffin – A karácsonyi asztalra is tökéletes

mézeskalács muffinok cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincs ünnep mézeskalács nélkül, idén készítsd el ugyanazt az ízt másfajta köntösben.

Muffinreceptből sosem elég, ez az a sütemény, amely pofonegyszerűen elkészíthető, és ezerféleképpen variálhatod, egészen az ünnepiig. Az alapreceptet érdemes megtanulni, és utána ízlésed szerint csokival, magvakkal vagy gyümölccsel bővítheted, de a muffint még sós változatban is megsütheted.

A karácsonyhoz és a készülődéshez hozzátartozik a mézeskalács is, ha nem szeretnél a tésztával bajlódni, akkor ezt az ízt is megsütheted muffinformában. Egy pohár tejjel isteni reggeli lehet belőle. Ha pedig zserbót készítenél muffinformában, arra is van receptünk.

Fűszeres mézeskalácsmuffin

mézeskalács muffinok recept ok

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 400 gramm liszt
  • 1 kávéskanál
  • 1.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál gyömbér (őrölt)
  • 1.5 teáskanál fahéj
  • 1 kávéskanál szerecsendió
  • 0.5 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)
  • 115 gramm vaj
  • 110 gramm barna cukor
  • 250 mililiter író vagy natúr joghurt
  • 1 darab tojás (L-es)
  • 150 milliliter méz vagy juharszirup
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a szódabikarbónát, a gyömbért, a fahéjat, a szerecsendiót és a szegfűszeget.

Egy nagyobb tálban verjük habosra a barna cukrot a puha vajjal. Adjuk hozzá az írót (joghurtot), és jó alaposan keverjük össze. Üssük bele a tojást, öntsük hozzá a mézet, és keverjük csomómentesre. Keverjük össze a nedves és a száraz hozzávalókat, ne legyen csomós, de ne keverjük túl a masszát, mert akkor nem lesz levegős. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

A muffinsütőt béleljük ki kapszlikkal, és töltsük majdnem tele őket a tésztával. 

Süssük a muffinokat 20-25 percig.

Várjuk meg, amíg kicsit hűlnek, és óvatosan borítsuk ki őket a formából. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük