8 tipp a tökéletes pulykasülthöz: így lesz ropogós a bőre és omlós a húsa
Bár a pulykasült hagyományosan az amerikai hálaadás napján kerül az asztalra, érdemes karácsonykor is elkészíteni. Nem egyszerű feladat, de megéri a fáradozást.
A legtöbb családban a csirke a legkedveltebb húsféle. Ha pedig szárnyas, érdemes szót ejteni a pulykáról is. A méretes madár főleg ünnepnapokon kerül az asztalra, pedig rengetegféle izgalmas fogás készülhet belőle. Lehet az egy tartalmas leves, ragu, pörkölt vagy sült. Maradjunk most a combnál, amit sokféleképpen pirosra lehet sütni.
A pulykacombot sütés előtt ajánlott bevagdosni, mert úgy a kialakított zsebekbe fokhagymát vagy szalonnadarabokat lehet tűzdelni. Ez azért jó, mert úgy sokkal ízletesebb és omlósabb hús kerül ki a sütőből.
Hogy ne legyen száraz a sült, más turpisságokat is érdemes bevetni: a receptben például lassan sül, a comb alá pedig alaplé is kerül, amit nyugodtan lehet pótolni, ha szükségesnek érzed.
A sült lelke az aromás fűszerekben rejlik, akár rozmaringgal, chilivel vagy tárkonnyal is megbolondíthatod, sőt, még erős paprikakrémmel is bekenheted mustár helyett. Légy merész, és szeress bele ebbe a különleges sültbe!
A pulykacombot készítsük elő, ha túl méretes, akkor vágjuk be késsel.
A húst kenjük le mustárral, majd szórjuk meg sóval, borssal, kakukkfűvel, fokhagyma-granulátummal és fűszerpaprikával.
A hagymát tisztítsuk meg, majd daraboljuk fel tetszőlegesen.
Az összekészített hagymát szórjuk tepsire.
A hagymaágyra fektessük rá a pulykacombot. Ezután locsoljuk meg olajjal, és öntsük alá az alaplét.
A pulykacombot toljuk 140 fokosra előmelegített sütőbe, 2-3 óra alatt süssük készre. (A sütési idő a pulykacomb méretétől függ, ha méretes, akkor 1 órával több idő is szükséges lehet, míg elkészül.)
Az elkészült sültet párolt zöldségekkel vagy más körettel kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu