Szaftos lasagne sütőtökös besamellel sütve – Gyorsan készítsd el, amíg tart a szezon
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
A lasagne mindenféle változatban krémes, laktató, isteni és könnyen elkészíthető tésztaétel.
A lasagne igazi mentőöv, ha valami könnyen elkészíthető, mégis laktató ételt szeretnél. A legismertebb a klasszikus, darált húsos változat, de léteznek ennél kicsit könnyedebb receptek, már amennyire a húsmentes, ámde besamelmártásos ételek annak számítanak.
Ha hús helyett zöldségeket teszel bele, ugyanolyan laktató lesz, a lényeg, hogy ne sajnáld a mártást, hogy kellőképp szaftos legyen a végeredmény. Érdemes mindig valamilyen szezonális zöldséget választani, télen például a sütőtököt, amely nemcsak vidám színével fog feldobni, hanem egészséges is. Ha nem ragaszkodsz a lasagnéhoz, de mégis valamilyen tésztaételt szeretnél, akkor készítsd el ezt a tejszínes-sütőtökös tésztát, amihez bacont is piríthatsz.
Sütőtökös lasagne
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 liter besamelmártás
- 1.5 kilogramm sütőtök
- 400 gramm lasagna-tésztalap
- 100 gramm parmezán (reszelt)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál rozmaring (őrölt)
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- 100 milliliter víz
Elkészítés:
Készítsük el a besamelmártást, ehhez itt találunk receptet.
A sütőtököt pucoljuk meg, távolítsuk el a magjait és kockázzuk fel. Egy serpenyőbe tegyünk olajat, majd 1-2 perc alatt pirítsuk meg rajta az apróra vágott fokhagymát. Morzsoljuk rá a rozmaringot, tegyük bele a sütőtököt, sózzuk, öntsünk rá vizet és pároljuk 10 percig. Amikor a sütőtök megpuhult, a harmadát vegyük ki a serpenyőből és turmixoljuk krémesre.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy jénai alját kenjük meg a besamellel, majd fektessük rá a lasagna-lapokat. Ezt is kenjük meg besamellel, majd kenjünk rá a sütőtökpüréből, tegyünk rá sütőtökkockákat is és szórjuk meg parmezánnal. Tegyük rá a következő réteg tésztát, ismételjük meg a folyamatot addig, amíg elfogynak a hozzávalók. A lasagne tetejére jusson sütőtök és besamel is.
Süssük a lasagnét 20 percig. Azonnal tálaljuk.
Fotó: Getty Images