Mutatós lencsefasírt kaporral keverve: húsmentesen is laktató fogás
Őzgerincformában sütve nemcsak mutatósabb a fasírt, de az elkészítése is sokkal gyorsabb. Akár ünnepi ebédeken is megállja a helyét, és amíg sül, a köretet is elkészítheted.
Az elmúlt években több lencsefasírtot is kipróbáltam, azonban ez a mostani messze lekörözi az összes eddigit! Bár ez a kaporral készült összeállítás is kiemelkedően jó, úgy tűnik, mindig lehet tovább fokozni az élvezeteket.
Ezúttal a lencséhez konzerves babot, gombát, diót és napraforgómagot is kevertem, ami pedig a fűszerezést illeti, eléggé szabadjára engedtem a fantáziámat. A piacon ugyanis gyönyörű friss kakukkfüvet, rozmaringot és koriandert találtam, így a hagyományos hagymás-fokhagymás-paprikás alapot ezekkel dobtam fel.
A lencsét a babérlevéllel együtt főzzük puhára enyhén sós vízben. Szűrjük le, és tegyük félre.
A hagymát dinszteljük üvegesre az olívaolajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk 1 percig.
Tegyük a diót, a napraforgómagot, a lepirított hagymát és fokhagymát, a lencsét és a konzerves babot egy aprítógépbe, és dolgozzuk durva textúrájúra. Ha szükséges, adjunk hozzá 2-3 evőkanál vizet. Fontos, hogy a keverék ne legyen pépes, hanem maradjanak benne kisebb-nagyobb darabok.
Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és dolgozzuk össze. Kanalazzuk sütőpapírral kibélelt sütőformába (kb. 25x12 cm), és egyengessük el a tetejét. Süssük 45-50 percig 180 fokra előmelegített sütőben, majd szeletelés előtt hagyjuk hűlni néhány percig.
Friss rozmarigággal díszítsük, a maradékot pedig hűtőben tároljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu