Testet és lelket melengető erdélyi húsgombócleves: ebből biztos, hogy repetázni fog a család
Az ínycsiklandó levest rengeteg változatban el lehet készíteni, akkor a legfinomabb, ha a húsgombócok mellé izgalmas zöldségek is kerülnek.
Ez a leves könnyedén továbbálmodható, a receptben írt zöldségek mellé kerülhet még zeller, gomba, karfiol vagy más, amit jónak vélsz. A leves fűszerezése is alakítható, jól áll neki a tárkony, vagy dobd fel kevés csípős paprikakrémmel. Változtatásokat is eszközölhetsz, borsó helyett zöldbabbal is finom lesz.
A húsgombóccal készített levesből érdemes nagyobb adagot készíteni, mert hűtőben tárolva több napig eláll, felmelegítve pedig pont olyan finom, mintha frissen készült volna. Mivel ez egy magyaros leves, tálalásnál tejföl is kerülhet a fogás tetejére, és kenyeret is kínálhatsz mellé.
A zöldségeket (újhagyma, sárgarépa, fehérrépa, krumpli, karalábé) tisztítsuk meg és vágjuk fel tetszőlegesen.
A darált húst forgassuk egybe a sóval, borssal, fűszerpaprikával, fokhagymával, oregánóval, tojással, zsemlemorzsával és a finomra aprított petrezselyemmel. A begyúrt masszából formázzunk tetszőleges húsgolyókat, és sorakoztassuk őket tálcára.
Magas falú lábasban hevítsünk kevés olajat, majd a húsgombócokat pirítsuk körbe, utána szedjük tálcára és tegyük félre.
A lábasban, amiben a húsgolyó pirult, dobjuk bele az előkészített zöldségeket és a borsót. Alaposan keverjük át, pirítsuk 3-4 percig, majd forgassuk hozzájuk a fűszerpaprikát, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Tetszés szerint ízesítsük sóval, borssal, oregánóval, és főzzük 20-25 percig.
Ezután tegyük a levesbe a körbepirult húsgombócokat, és főzzük még 15-20 percig.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu