Hűsítő gazpacho pillanatok alatt - Turmixgépben készül a jéghideg zöldségleves

gazpacho cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gazpachót pont a legmelegebb nyári napokra találták ki, amikor valami könnyed, de hideg fogásra vágysz.

A nyári forróságban a legtöbbször nem kíván szilárd ételt a szervezet,  ilyenkor a hideg leves a megoldás, amely a folyadékfogyasztást is támogatja. Érdemes olyan ételeket enni, amelyek nemcsak a szomjadat oltják, hanem tápanyagban is gazdagok. Ilyen leves a zöldségleves, amelynek a nyári változatát, a hideg minestronét mindenképpen érdemes elkészítened, a gyors főzést követően már csak le kell hűtened.

A másik, még jobb megoldás, ha olyan levest készítesz, amelyhez még a tűzhelyet sem kell bekapcsolni, ilyen a gazpacho. Ha egy kicsit merészebb vagy, készíts görögdinnyés változatot, de a hagyományos is isteni. A gazpacho tele van olyan hidratáló zöldségekkel, mint az uborka vagy a paradicsom. Az elkészítéséhez elég, ha van egy turmixod, a paradicsomokat meg sem kell hámoznod, csak a zöldjétől szabadítsd meg őket.

Gazpacho

gazpacho receptek

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 700 gramm paradicsom
  • 2 szelet kenyér (szikkadt)
  • 1 darab kígyóuborka
  • 2 darab szárzeller
  • 1 fej salottahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál almaborecet
  • 40 milliliter olívaolaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint bazsalikom
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomok zöldjét távolítsuk el, majd negyedeljük el őket. A kenyereket is tépjük kisebb darabokra. Az uborkát hámozzuk meg és kockázzuk fel, tegyünk így a hagymákkal és a szárzellerrel is. 

Tegyük bele a kenyeret a turmixgépbe. A paradicsomok levét nyomjuk bele, majd dobjuk bele őket. Hagyjuk 20 percig állni, majd turmixoljuk össze. Tegyük bele az uborkát, a szárzellert, a hagymákat, az ecetet és egy kávéskanál sót, ízlés szerint borsot. Turmixoljuk egyneműre. A végén öntsük hozzá az olívaolajat úgy, hogy közben megy a turmix. Ha szükséges, adjunk még hozzá sót és ecetet. Ha túl sűrű, vízzel is hígíthatjuk. Bazsalikommal tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük