![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hűsítő gazpacho pillanatok alatt - Turmixgépben készül a jéghideg zöldségleves
![gazpacho cover](https://kep.index.hu/1/0/3862/38627/386276/38627697_2946811_5d1b6ec0f6fe9ca2f9d5db490a62527b_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A gazpachót pont a legmelegebb nyári napokra találták ki, amikor valami könnyed, de hideg fogásra vágysz.
A nyári forróságban a legtöbbször nem kíván szilárd ételt a szervezet, ilyenkor a hideg leves a megoldás, amely a folyadékfogyasztást is támogatja. Érdemes olyan ételeket enni, amelyek nemcsak a szomjadat oltják, hanem tápanyagban is gazdagok. Ilyen leves a zöldségleves, amelynek a nyári változatát, a hideg minestronét mindenképpen érdemes elkészítened, a gyors főzést követően már csak le kell hűtened.
A másik, még jobb megoldás, ha olyan levest készítesz, amelyhez még a tűzhelyet sem kell bekapcsolni, ilyen a gazpacho. Ha egy kicsit merészebb vagy, készíts görögdinnyés változatot, de a hagyományos is isteni. A gazpacho tele van olyan hidratáló zöldségekkel, mint az uborka vagy a paradicsom. Az elkészítéséhez elég, ha van egy turmixod, a paradicsomokat meg sem kell hámoznod, csak a zöldjétől szabadítsd meg őket.
Gazpacho
![gazpacho receptek](https://kep.index.hu/1/0/3862/38627/386277/38627769_83a685390a9c168c01b3f45514897e76_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 700 gramm paradicsom
- 2 szelet kenyér (szikkadt)
- 1 darab kígyóuborka
- 2 darab szárzeller
- 1 fej salottahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál almaborecet
- 40 milliliter olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint bazsalikom
Elkészítés:
A paradicsomok zöldjét távolítsuk el, majd negyedeljük el őket. A kenyereket is tépjük kisebb darabokra. Az uborkát hámozzuk meg és kockázzuk fel, tegyünk így a hagymákkal és a szárzellerrel is.
Tegyük bele a kenyeret a turmixgépbe. A paradicsomok levét nyomjuk bele, majd dobjuk bele őket. Hagyjuk 20 percig állni, majd turmixoljuk össze. Tegyük bele az uborkát, a szárzellert, a hagymákat, az ecetet és egy kávéskanál sót, ízlés szerint borsot. Turmixoljuk egyneműre. A végén öntsük hozzá az olívaolajat úgy, hogy közben megy a turmix. Ha szükséges, adjunk még hozzá sót és ecetet. Ha túl sűrű, vízzel is hígíthatjuk. Bazsalikommal tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!