Selymes gesztenyelekvár roppanós darabokkal – Süteményre kenve isteni

geszztenyelekvár cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A sütőtök mellett a gesztenye a tél nagy kedvence, amely nemcsak isteni finom, hanem nagyon egészséges is.

A sült gesztenye a tél egyik legjobb történése, de nemcsak azért, mert jólesik a hidegben a kezünkben szorongatni a forró nassot, hanem mert egészséges is, tele van B-, C-, E-vitaminnal, valamint kalciummal és káliummal. A rosttartalma is igen magas, sőt zsírégető hatása is van, ezért a diétádba is beillesztheted. Ha vigyázol az alakodra, semmiképpen ne az agyoncukrozott bolti gesztenyepürét válaszd, hanem inkább süsd meg, és egy bögre teával együtt nassold el.

A tökéletes sült gesztenye készítéséhez itt adunk tippeket. Nemcsak megsütheted, hanem köretnek, krémlevesnek is elkészítheted, de ha mindenáron süteményben szeretnéd felhasználni, akkor süss muffint belőle. 

Szánd rá az időt, és készíts lekvárt belőe, amellyel aztán süteményeket is megtölthetsz, de simán kalácsra kenve is isteni lesz. Készítheted darabosan is, de ha inkább krémesre szeretnéd, akkor az elkészülte után pépesítsd, úgy töltsd üvegekbe. 

Gesztenyelekvár

gesztenyelekvár recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 500 gramm gesztenye
  • 0.5 teáskanál
  • 200 gramm cukor
  • 0.5 kávéskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

A gesztenyéket mossuk meg, és éles késsel vágjunk bele x alakzatot. 

Tegyük a gesztenyéket egy lábasba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és adjunk hozzá fél teáskanál sót. Várjuk meg, amíg felforr, majd vegyük lejjebb a lángot, fedjük le, és főzzük 45 percig, amíg megpuhul. Vegyük le a tűzről, majd vegyük ki a gesztenyéket, és óvatosan hámozzuk le róluk a külső és belső héjat is, majd tegyük őket egy tálba.

Vágjuk össze őket, majd tegyük egy másik lábasba. Adjuk hozzá a cukrot és 250 milliliter vizet, jól keverjük el, majd forraljuk fel. Vegyük közepesre a lángot, és gyakran keverve főzzük 40 percig. Nagyon figyeljünk oda, mert a massza gyorsan besűrűsödik, és leéghet. Szükség szerint csökkentsük a hőmérsékletet, és folyamatosan keverjük. 

Vegyük le az edényt a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd keverjük hozzá a vaníliakivonatot és egy csipet durvább szemű sót. Le is lehet pürésíteni, ha nem szeretnéd darabosan eltenni. Kanalazzuk a lekvárt üvegekbe, szorosan zárjuk le, és tegyük hűtőbe. Hűtőben legfeljebb 2 hónapig eltartható. 

Ha tovább szeretnénk tárolni, akkor töltsük sterilizált üvegekbe, és tegyük forró vízfürdőbe 20 percre, és utána hagyjuk kihűlni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük