Gluténmentes desszertek: fenséges nassolnivalók kompromisszumok nélkül
Ha ezeket a gluténmentes desszerteket választod, nem kell kompromisszumot kötnöd: elképesztően finomak, egyszerűek és még táplálóak is.
Gluténmentes kenyeret nem nagy ördöngösség készíteni, de nem árt hozzá tisztában lenni a megfelelő hozzávalókkal. A már-már klasszikusnak számító zabpehely- és mandulaliszt mellett a hajdina is értékes kenyéralapanyag, ha száműzted a búzát az étrendedből.
A hajdinát nemcsak különleges, diós íze miatt jó fogyasztani, de magas a fehérje- és rosttartalma is, és még antioxidánsokban is gazdag. Ebben a kenyérben pedig a hajdinaliszt mellett egy másik szuperélelmiszer, a chiamag is helyet kap, így biztos lehetsz benne, hogy minden szelet elfogyasztásával jót teszel a szervezetednek.
Egy pohárban keverjük a chiamagot a langyos vízbe, és tegyük félre 15-20 percre, amíg bezselésedik.
Közben egy tálban keverjük össze a hajdinalisztet, a sót, a sütőport, majd adjuk hozzá a vizet, az olajat és a zselés chiamagot, és dolgozzuk össze. Fontos, hogy csak addig keverjük a masszát, amíg a hozzávalók össze nem állnak, mert ha túlkeverjük, akkor a levegőbuborékok kiszöknek a tésztából, és a kenyér nem lesz szép levegős.
Kanalazzuk a tésztát sütőpapírral bélelt, kb. 20x8 cm-es sütőformába, szórjuk a tetejére a napraforgómagot, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre 60-70 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk teljesen kihűlni, és csak azután vegyük ki a sütőformából.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu