A 10 legfinomabb aprósüti receptje: vendégvárónak vagy délutáni nasinak
Az illatos kávé vagy tea mellől nem hiányozhat valamilyen édes nassolnivaló, de még egy jó könyv is élvezetesebb lesz, ha finom kekszet majszolsz mellé.
A perzsa csicseriborsókeksz, avagy a nan-e nokhodchi, egy nagyon omlós, puha, gluténmentes keksz, amelyben a kardamom, a rózsa és a csicseri diós íze dominál. Az alapja búzaliszt helyett csicseriliszt, a tésztát pedig tojás helyett olaj fogja össze. Éppen ezért a végeredmény omlós, morzsálódós lesz, szinte szétomlik a szádban, és ennek ilyennek is kell lennie, tökéletes kávé vagy tea mellé.
Amellett, hogy alapból is gluténmentes recept, tejterméket és más állati eredetű összetevőt sem tartalmaz, így könnyedén beilleszthető vegán étrendbe is.
Az olajat, a cukrot, a kardamomot és a rózsavizet tegyük egy tálba, és kézi robotgéppel keverjük krémesre.
Szitáljuk bele a lisztet, és dolgozzuk egybe, míg nagyjából összeáll a tészta.
Borítsuk csicseriliszttel szórt felületre, és dolgozzuk át. Morzsálódni fog, de ez nem baj, ilyennek kell lennie. Csomagoljuk folpackba, és tegyük félre 2 órára pihenni (de ne hűtőbe).
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Nyújtsuk a tésztát 1,5-2 centi vastagra, majd szúrjuk ki bármilyen formával, a méretétől függően lehet, hogy több vagy kevesebb kekszet kapunk.
Ezt ismételjük addig, míg elfogy a tészta.
A kekszeket tegyük az előkészített tepsire, a tetejüket szórjuk meg durvára vágott pisztáciával vagy mandulával. Toljuk őket a sütőbe 15-20 percre, míg aranybarnák nem lesznek.
Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt kínálnánk, melegen könnyen szétesik.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu