Omlós, gluténmentes keksz perzsa recept szerint: csicseriborsó az alapja

3
Nyomtatás
csicseris-keksz2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Annyira omlós, hogy szétomlik a szádban ez a kardamomos perzsa keksz, amely kávé és tea tökéletes kísérője lehet.

A perzsa csicseriborsókeksz, avagy a nan-e nokhodchi, egy nagyon omlós, puha, gluténmentes keksz, amelyben a kardamom, a rózsa és a csicseri diós íze dominál. Az alapja búzaliszt helyett csicseriliszt, a tésztát pedig tojás helyett olaj fogja össze. Éppen ezért a végeredmény omlós, morzsálódós lesz, szinte szétomlik a szádban, és ennek ilyennek is kell lennie, tökéletes kávé vagy tea mellé. 

Amellett, hogy alapból is gluténmentes recept, tejterméket és más állati eredetű összetevőt sem tartalmaz, így könnyedén beilleszthető vegán étrendbe is. 

Gluténmentes perzsa keksz

csicseris-keksz

Hozzávalók 25 darabhoz

  • 120 ml növényi olaj
  • 90 g porcukor
  • 1 tk. őrölt kardamom
  • 1 tk. rózsavíz (opcionális)
  • 200 g csicseriborsóliszt
  • 2 ek. pisztácia vagy mandula (a tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

Az olajat, a cukrot, a kardamomot és a rózsavizet tegyük egy tálba, és kézi robotgéppel keverjük krémesre.

Szitáljuk bele a lisztet, és dolgozzuk egybe, míg nagyjából összeáll a tészta.

Borítsuk csicseriliszttel szórt felületre, és dolgozzuk át. Morzsálódni fog, de ez nem baj, ilyennek kell lennie. Csomagoljuk folpackba, és tegyük félre 2 órára pihenni (de ne hűtőbe).

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Nyújtsuk a tésztát 1,5-2 centi vastagra, majd szúrjuk ki bármilyen formával, a méretétől függően lehet, hogy több vagy kevesebb kekszet kapunk. 

Ezt ismételjük addig, míg elfogy a tészta.

A kekszeket tegyük az előkészített tepsire, a tetejüket szórjuk meg durvára vágott pisztáciával vagy mandulával. Toljuk őket a sütőbe 15-20 percre, míg aranybarnák nem lesznek.

Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt kínálnánk, melegen könnyen szétesik. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon