Húsvéti répatorta kuglófformában sütve: elegáns desszert egyszerűen
A tavasz egyik kedvenc édessége, a répatorta kuglófformában kicsit izgalmasabb és elegánsabb külsőt kap az ünnepekre.
A répatortát a legtöbben a húsvéti időszakkal kapcsolják össze, azonban a húsvéti nyuszit idéző répadekorációt leszámítva ez a desszert az év bármely szakában megállja a helyét. Tartalmas, tápláló és isteni finom, ráadásul ezzel a módszerrel azok a gyerekek is szívesen megeszik a zöldséget, akik egyébként kipiszkálják a tányér szélére.
A recept érdekessége, hogy a tésztához nem használ tojást, hanem almaszósszal helyettesíti az állati összetevőt. Ezáltal mesésen szaftos és omlós lesz, és kevesebb cukor is elég bele. Ha érdekel, hogy milyen más további alapanyagokkal pótolható a tojás, akkor ezt a cikket mindenképp olvasd el.
A rostdús desszert annyira tápanyaggazdag, hogy akár reggelire vagy tízóraira is megállja a helyét, emellett a recept tejterméket sem használ, így tej- és laktózérzékenyként is fogyaszthatod, és vegán étrendbe is beilleszthető.
A megadott mennyiségek egy kb. 22x22 cm-es négyszög alakú sütőformához elegendők, de ha szimpatikusabb, akkor egy kb. 22-24 cm átmérőjű kör alakú tortaformát is használhatsz.
A kesudiót tegyük egy közepes tálba, és forrázzuk le. Legalább fél órát áztassuk.
Egy nagyobb tálban keverjük össze az almaszószt, a cukrot, a citromlevet, a vaníliát és a növényi italt, majd szitáljuk hozzá a lisztet, a kukoricakeményítőt, a sütőport, a szódabikarbónát, adjuk hozzá a fűszereket és a sót.
Egységesítsük a masszát, majd keverjük hozzá a reszelt répát és a diót is.
Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 30-35 percig, majd fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe.
Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A bevonathoz szűrjük le a kesudiót, az összes többi hozzávalóval együtt tegyük egy aprítógépbe, és pürésítsük krémes állagúvá. Kanalazzuk a kihűlt tortára, és minimum 2 órára tegyük hűtőbe, hogy a krém megdermedjen. Elfogyasztásig hűtőben tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu