Gombapörkölt helyett: vörösboros, aszalt paradicsomos gombaragu

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gomba nemcsak tápértéke miatt a lehető legjobb megoldás, ha éppen nem akarunk húst enni: állagában és sokoldalú természete miatt is felér sok húsfélével.

De itthon szinte csak rántva látjuk az étlapon, másképp elképzelhetetlen, pedig grillezve, pirítva, egészben vagy szeletben, töltve vagy sütve, ezerfélék képesek lenni, csak lehetőséget kell adni nekik. Ha már ragu, akkor sem a gombapörkölt az egyetlen megoldás, rengeteg más ízzel és alapanyaggal alkot remek párost egy sima csiperke is, hát még ha valamilyen különlegesebb fajtához sikerül hozzájutni. 

Ebben a receptben több olyan izgalmas dolog is történik a gombával, amitől egyből megfeledkezünk a rántott gombafejekről. Először is a gombát nagyobb darabokban hagyjuk, hogy ne veszítse el teljesen a tartását, ezután megpirítjuk, kicsit odakapatjuk, hogy intenzívebb legyen az íze.

Ezután adunk hozzá egy kevés bort, ami még inkább a húsos ételek ízvilágához viszi majd közel, majd sok aszalt paradicsom kerül bele.

Teljesen egyszerű rizs is jól megy hozzá, de izgalmasabb gabonaköretekkel még finomabb, például kuszkusszal vagy bulgurral.

Vörösboros, aszalt paradicsomos gombaragu

DSC 4184

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 0.5 kilogramm gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint kakukkfű
  • 10 darab aszalt paradicsom
  • 1 deciliter vörösbor
  • 100 gramm feta vagy más sós sajt
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát finomra aprítjuk, a gombákat negyedeljük. Egy mély serpenyőben kevés zsiradékon megfuttatjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát. Megy a serpenyőbe a gomba, amit nagy lángon megpirítunk, majd sózzuk, hozzákeverjük a paradicsomokat, megszórjuk kakukkfűvel és meglöttyintjük a borral. Néhány percig nagy lángon forraljuk, míg a bor el nem párolog, és lekapcsoljuk alatta a lángot. Tálaláskor fetát vagy más, morzsolható sós sajtot is szórhatunk rá.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük