Ropogós pirítós fűszeres sült paradicsommal: krémes ricotta borítja a szeleteket
Mutatós, színes és nem utolsósorban isteni előétel ez a pirítós, minden megvan egy falatban, amire vágyunk.
Ha kedveled az olaszok előételét, a bruschettát, próbáld ki édes paradicsom helyett pirult gombával is, utóbbi feltét is tökéletesen működik a pirítóssal.
Hogy szép pirult legyen a gomba, várd meg, míg elpárolog alóla a kiengedett folyadék. A gomba párja a kakukkfű, ebből frissel érdemes dolgozni, de ha épp nem jutsz hozzá, a szárított is megteszi.
A pirítós sem mindegy ám, hogy milyen: ha igazán finomat tálalnál, kend le olívaolajjal és olvassz a tetejére sajtot.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A bagettet vágjuk szeletekre, tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Locsoljunk rájuk olívaolajat, majd fordítsuk meg őket, a másik felükre is locsoljunk egy keveset. Sózzuk, borsozzuk a tetejüket.
Süssük őket 5-7 percig, félidőben fordítsuk meg. Mikor már szép pirult, szórjunk sajtot minden szeletre.
A sütőt kapcsoljuk grillfokozatra, majd tegyük vissza a pirítóst, míg a sajt megpirul a tetején.
A gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre.
Dobjuk egy tapadásmentes serpenyőbe, szórjunk rá kakukkfüvet, majd addig pirítsuk, míg a kiengedett folyadék elpárolog alóla.
Ekkor dobjuk rá a vajat, majd a finomra vágott hagymát, sózzuk. 3-4 perc után, mikor a hagyma már üveges, mehet rá a zúzott fokhagyma, bors és chilipehely. Még 1 percig kevergessük, majd húzzuk le a tűzről.
Kanalazzunk a gombás raguból a sajtos pirítósok tetejére, majd rögtön kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu