Krémes rizs pirított gombával keverve: selymes besamelmártással kell nyakon önteni

tejszínesrizs
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyszerűsített rizottó pillanatok alatt kész, ráadásul elronthatatlan a receptje.

Ugyanolyan krémes és ízletes, mint az olasz rizottó, de sokkal egyszerűbben készül az alábbi recept. Míg a hagyományos rizottó készítése odafigyelést és állandó jelenlétet igényel, hiszen mindig meg kell várni, míg a folyadékot magába szívja a rizs, addig ez a változat gyorsan és macera nélkül készül.

Akkor szoktam készíteni, amikor nagyon szorít az idő és viszonylag kevés alapanyagból kell valamit az asztalra varázsolnom. Az én változatomban a rizst külön megfőzöm, majd besameles sajtmártással egybekeverem, a gombát pedig lepirítva hozzáadom. A vajtól lesz selymesebb a végeredmény, a kész rizsbe 1 evőkanálnyit keverj, ettől sokkal lágyabb lesz az összhatás.

Gombás rizs besamellel

gombásrizs

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 bögre rizs
  • 1 evőkanál vaj
  • 25 dekagramm gomba
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 dekagramm vaj
  • 3 deciliter tej
  • 15 dekagramm sajt
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Az 1 bögre (2,5 deciliteres) rizst 2 bögre vízzel és házi ételízesítő kockával főzzük puhára, majd keverjünk el benne 1 evőkanál vajat.

A tetszőlegesen felvágott gombát egy kevés olajon pirítsuk meg.

A 3 dekagramm vajat olvasszuk meg, majd szórjuk bele a lisztet, keverjük el, utána öntsük fel a tejjel, miközben folyamatosan kevergetjük. Ha sűrű a besamel állaga, vegyük le a tűzhelyről, sóval és borssal ízesítsük, valamint keverjük el benne a sajt felét. Ezután a rizst és a gombát is keverjük hozzá. Sajttal vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük