Gombával töltött rizsgolyó: így készítve nem esik szét a massza

4
Nyomtatás
Gombával töltött rizsgolyó cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A ropogós olasz rizsgolyó, az arancini maradék rizsből is készülhet. Kínálj mellé paradicsomos vagy joghurtos mártogatóst, meglásd, pillanatok alatt elfogy a finomság.

Az olasz konyha egyik csodája az arancini, amit rizottórizsből készítenek, gyakran a megmaradt rizottót álmodják így újra. Az aranybarna rizsgolyó rengetegféle változatban az asztalra kerülhet, mi most egyszerűsítve, főtt rizsből, gombával megpakolva ajánljuk.

Így marad egyben a massza

A formázás időigényes, pepecsmunka. Fontos, hogy a rizst teljesen hűtsd ki, csak ezután jöhet a gombócozás. Az elkészült rizslabdák érzékenyek: hogy ne essenek darabjaira sütés közben, hűtőbe kell tenni pihenni, utána sütheted is a finomságot. Akár egy éjszakát is tárolhatod így.

Gombával töltött rizsgolyó

Gombával töltött rizsgolyó ct

Hozzávalók 18 darabhoz

  • 20 dkg rizs
  • 20 dkg gomba
  • 1 fej hagyma
  • kevés olaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 2 darab tojás
  • 5 dkg parmezán
  • 1 bögre zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A rizst a szokásos módon készítsük el, majd tegyük félre, míg teljesen kihűl.

A gombát tisztítsuk meg és vágjuk apróra.

A hagymát is tisztítsuk meg és vágjuk finomra. Ezután kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd keverjük hozzá az előkészített gombát és pirítsuk 15-20 percig. Míg a gomba pirul, fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával és kakukkfűvel. Az elkészült gombát tegyük félre, és várjuk meg, míg kihűl.

A kihűlt rizst vegyük elő és keverjük hozzá a tojást, parmezánt, sót és borsot. Ezután a rizses keverékből vegyünk 1-2 evőkanálnyi adagot, lapítsuk ki, tegyünk a közepébe a gombás töltelékből, és formázzunk belőle tetszőleges gombocókat. A gombócokat fedjük le fóliával, majd helyezzük hűtőbe 30-60 percre, de egy éjszakát is eltölthet a fridzsiderben.  

A hűtőből kivett gombócokat forgassuk meg zsemlemorzsában, majd bő, forró olajban süssük szép aranyszínűre.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon