Így készül a tökéletes főtt rizs - Fontos az arányok betartása
Sokféle rizs közül válogathatunk, mindegyiket változatosan el tudjuk készíteni, vonzó tulajdonságai ellenére sokan mégsem szeretik.
Az olasz konyha egyik csodája az arancini, amit rizottórizsből készítenek, gyakran a megmaradt rizottót álmodják így újra. Az aranybarna rizsgolyó rengetegféle változatban az asztalra kerülhet, mi most egyszerűsítve, főtt rizsből, gombával megpakolva ajánljuk.
A formázás időigényes, pepecsmunka. Fontos, hogy a rizst teljesen hűtsd ki, csak ezután jöhet a gombócozás. Az elkészült rizslabdák érzékenyek: hogy ne essenek darabjaira sütés közben, hűtőbe kell tenni pihenni, utána sütheted is a finomságot. Akár egy éjszakát is tárolhatod így.
A rizst a szokásos módon készítsük el, majd tegyük félre, míg teljesen kihűl.
A gombát tisztítsuk meg és vágjuk apróra.
A hagymát is tisztítsuk meg és vágjuk finomra. Ezután kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd keverjük hozzá az előkészített gombát és pirítsuk 15-20 percig. Míg a gomba pirul, fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával és kakukkfűvel. Az elkészült gombát tegyük félre, és várjuk meg, míg kihűl.
A kihűlt rizst vegyük elő és keverjük hozzá a tojást, parmezánt, sót és borsot. Ezután a rizses keverékből vegyünk 1-2 evőkanálnyi adagot, lapítsuk ki, tegyünk a közepébe a gombás töltelékből, és formázzunk belőle tetszőleges gombocókat. A gombócokat fedjük le fóliával, majd helyezzük hűtőbe 30-60 percre, de egy éjszakát is eltölthet a fridzsiderben.
A hűtőből kivett gombócokat forgassuk meg zsemlemorzsában, majd bő, forró olajban süssük szép aranyszínűre.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu