Görhe, az ősi poharas süti: almás verziót mutatunk

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szimpatikus nevű görhét hagyományosan aratás idején sütöttek az asszonyok. Mikor elkészítettük, megértettük miért. Tömény is, édes is, igazi energiabomba.

A 2006-os Művészetek Völgye fesztiválon találkoztam először a görhével, azóta készülök megsütni. Most a véletlen az utamba dobta a receptjét, úgyhogy gondoltam, elkészítem, hátha más is kedvet kap ehhez a hagyományos népi étekhez.

Gyors recept, amihez méregetni sem kell

A görhe a poharas sütik módszerével készül mindössze 6 hozzávalóból. Villám recept a javából, amit nem lehet elrontani.

Egész napra energiát biztosít

Aratási étel lévén a görhét a komoly fizikai munkát végzők energiaszükségleteinek kielégítésére dizájnolták, ezért ideális uzsonna lehet például kiránduláskor is. Bár ezt csak zárójelben mondom, mert isten ments, hogy bárki kedvét elvegyem ettől a finom és szuper egyszerű süteménytől, de jól fog esni utána egy kis levezető séta.

Görhe

IMG 1923

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 1 deciliter tej
  • 1 deciliter étolaj
  • 6 deciliter kukoricaliszt
  • 4 deciliter cukor
  • 3 darab tojás
  • 3 darab alma
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

Az almákat tisztítsuk meg, és reszeljük le a reszelő durvábbik felével. A többi hozzávalót egy mérőpohárral vagy egy üres 2 dl-es tejfölös pohárral mérjük ki egy edénybe. Keverjük jó alaposan össze. Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a reszelt almát. Még egy keverés és kész is van. A tésztát öntsük egy kizsírozott tepsibe, és süssük 30-35 percen keresztül.

 Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/ Só&Bors

Ezt is szeretjük