
Foszlós és illatos áfonyás kalács: a lekvár is házilag készül
A tészta elképesztően foszlós és puha lesz, az áfonyalekvár pedig felteszi az i-re a pontot, mindenképp adj neki egy esélyt!
Sokféle kalácsot ismerünk, ott van például a sima fonott, a kakaós csavart, a hosszúkás, a kerek, vagy akár a babka is. Ezúttal a görögök ünnepi kalácsreceptjét mutatjuk, egy puha, aranybarnára sült, foszlós süteményt készíthetsz az ünnepekre.
Ezt a kelt tésztás kalácsot a görögök tsoureki néven ismerik. Különleges, édes fűszerezéssel, kenyérlisztből készül, és ha figyelünk a megfelelő arányok betartására, a végeredmény önmagáért beszél majd.
A görög kalácshoz szükséges két fűszert, a masticot és a mahlepet, már számos gasztronómiai üzletben beszerezheted, akár online is, tehát nem elérhetetlen alapanyagokról van szó.
A mahlep, más néven sajmeggy, egy édes-gyümölcsös, meggy- és mandulaízre emlékeztető fűszer, amelynek illata a marcipánra és a tonkababra emlékeztet.
Természetesen, ha ezek nélkül készíted el, akkor is egy foszlós, isteni kalácsot kapsz, csak éppen a fűszeres csavar nélkül.
Ennek a kalácsnak a titka, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékleten kerül bele.
Először is egy nagy tálba tegyünk bele egy csipet cukrot, az élesztőt és langyos vizet. Keverjük össze, majd tegyünk rá fóliát, és 6-7 percig tegyük félre, amíg az élesztő fel nem fut.
Egy mozsárban vagy aprítóban zúzzuk össze a mastic és a mahlep fűszereket egy csipet cukor kíséretében. Tegyük félre.
Egy közepes méretű serpenyőben keverjük össze a vajat, a tejet és a cukrot. Alacsony hőmérsékleten addig keverjük, amíg a cukor fel nem olvad. Amint kész, vegyük le a tűzről, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön ki.
A langyos vajas keveréket öntsük bele egy nagy tálba, majd keverjük hozzá a tojásokat. Ezt követően adjuk hozzá az élesztős keveréket is, és alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a lisztet, az őrölt fűszereket, reszeljük bele a narancs héját is.
Kezdjük el alacsony sebességgel keverni, majd váltsunk magasabb fokozatra. Ha állványos mixert használunk, egyszerűbb a dolgunk, de ha van erőnk, kézzel is dagaszthatjuk a tésztát, kb. 15 percig.
Amikor a tészta már nem tapad az edény oldalára, de még kissé ragacsos, akkor jól dolgoztunk.
Takarjuk le a tésztát folpackkal, és hagyjuk, hogy 3-4 óra alatt szobahőmérsékleten megkeljen.
A megkelt tésztát lisztezett felületen vágjuk 6 egyenlő részre (kalácsonként 3-3 szálra lesz szükség).
A tésztadarabokat egyesével, lisztezett felületen sodorjuk meg úgy, hogy mindegyikből egyforma hosszú köteleket kapjunk.
Hármasával fonjuk össze a tésztaköteleket, majd a kész fonatot tegyük egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsire.
Ha mindkét kalács elkészült, tepsivel együtt, kelesszük őket további 1 órán át, szobahőmérsékleten.
Egy kis tálkába üssük bele a tojást és adjunk hozzá 1 evőkanál vizet. Keverjük össze, majd egy kenőtoll vagy ecset segítségével mindkét kalácsot kenjük meg.
Végül szórjuk rá a mandulaszeleteket, és légkeverésen, 150 fokra előmelegített sütőben süssük 30-40 perc alatt aranybarnára.
A kisült kalácsokat vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
Vágjuk fel vékony szeletekre, a maradékot pedig fedjük le alufóliával, hogy ne tudjon kiszáradni.
Szobahőmérsékleten tárolva 5-6 napig is eláll, fagyasztóban pedig néhány hónapig.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu