A legfinomabb grillezett csirke - 3 ravasz trükköt mutatunk

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nyári grillezések lecserélhetetlen főszereplője a csirke, mert egyszerű, mert mindenki szereti és mert talán azt gondoljuk, elronthatatlan. Pedig ez nem így van, nincsen könnyebben kiszáradó és íztelenebbé váló hús nála. Na, de most végre megvannak a trükkök, amikkel a grillen sem veszíti el a lelkét.

A trükköket Laci barátunktól lestem el, aki már több formában és alkalommal tesztelte gondosan kifejlesztett módszerét, amit nehezen talált meg, de mióta megvan, annál hűségesebben ragaszkodik hozzá. A technika mindenkor és minden módon tökéletesen működött: a csirke nem szárad ki, nem lesz se gumis, se rágós, se kemény, viszont saját, valódi íze lesz, ami életem korábbi grillezett csirkéiről egyáltalán nem volt ilyen határozottsággal elmondható. Szóval ha van trükk, amiben lehet bízni, akkor ez biztosan az.

A receptben és a módszerben három csavar van, három olyan ravasz technika, amit érdemes kipróbálnia mindenkinek. Aki eddig még nem így csinálta, mostantól biztosan így fogja.

A dörzsölés

Az első a száraz pác, amiben egy teljes napot, tehát 24 órát áll a hús. A mustáros cuccokat jobb elfelejteni, sokkal hatékonyabban működnek, professzionális megfogalmazással élve, az úgynevezett rubok. Ezerféle fűszerkeverék létezik a csípősebbtől az enyhébbekig, a lényeg, hogy legyen benne cukor és só, ezek - a fűszerekkel együtt - sülés közben képeznek majd egy ízes réteget a húson.

Fontos, hogy a rubot a nevéhez hűen valóban bele kell dörzsölni a húsba, egészen egyenletesen. A rubok általában csili és pirospaprika alapúak, ez a verzió viszont a magyar barbecue leglelkesebb képviselői, a Nyárspolgárék világos színű kombinációja alapján készült, egyszerűsítve és gyerekbarát módon nem csípősre beállítva.

A forma és a tempó

Szerintem nagyon sokat számít a forma: Laci a csirkét nem darabolta fel, hanem hosszában vágta félbe, így egy mozdulattal ki lehetett teríteni, és mindenütt egyenletesen át tudott sülni. 

Bár ezt a csirkét szmókerben sütötte, a módszer működik sütőben is, csak figyelni kell az alacsony hőmérsékletre és arra, hogy a hús ne száradjon ki. Ha valaki sima grillen próbálná meg ugyanezt, csak szerezzen be egy jó nagy fedőt, és ha nem is ugyanolyan, de nagyon hasonlóan füstös eredményeket érhet el. Mivel a mell könnyen kiszárad, a combnak pedig több idő kell, érdemes úgy forgatni a csirkét, hogy a comb kerüljön mindig a melegebb területek fölé. A lényeg a lassú sütés, így a hús biztosan nem fog kiszáradni.

Grillcsirke borókás-korianderes száraz páccal

grillcsirke - 1

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 darab egész csirke
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál borókabogyó
  • 1 evőkanál koriandermag
  • 1 evőkanál mustármag
  • 2 darab friss rozmaringág
  • 1 evőkanál
  • 2 evőkanál cukor

Elkészítés:

A csirkét hosszában félbevágjuk, majd egyenletesen, vékonyan bekenjük olívaolajjal. A páchoz a borókabogyót összevágjuk, és a többi fűszerrel együtt durvára törjük. Ezzel a keverékkel egyenletesen bedörzsöljük a húst, és lezárt dobozban 24 órán át hagyjuk a hűtőben pihenni. A fent leírtak alapján megsütjük.

Fotók: Ács Bori/Sóbors
Közreműködött: Ruszty László

Ezt is szeretjük