Laktató és nagyon finom grillezett karfiol: fűszeres vízben kell előfőzni

gkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A karfiol az egyik legsokoldalúbban felhasználható zöldség, rengeteg izgalmas és laktató finomság készülhet belőle.

A karfiol hallatán rengeteg étel jut az ember eszébe, ott van például a karfiolleves, a rántott karfiol, de még rizs vagy pörkölt is készülhet belőle a vegetáriánusok nagy örömére.

Az egészséges zöldség egész évben könnyen beszerezhető, sok arca van, szezonális finomságok készíthetőek belőle. Mivel jó időben előkerül a grill, ne csak szaftos húsokat süss rajta, dobj rá zöldségeket is, mondjuk karfiolt: a sütés előtt azonban érdemes előfőzni.

Így lesz igazán zamatos

Mielőtt a forró rácson pirulna a karfiol, a rózsákat intenzív fűszerezésű vízben főzd al dente-re. Hogy miért? Mert a főzés során a zöldség magába szívja a fűszereket, így sokkal jobb lesz az íze, plusz sokkal krémesebb lesz a sült karfiolrózsa.

Grillezett karfiol

gkct

Hozzávalók 4 személyre

Karfiol:

  • 1 fej karfiol
  • 5 deciliter száraz fehérbor
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál chilipehely
  • 1 darab babérlevél
  • 1 evőkanál cukor
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 liter víz

Mártogatós:

  • 12 dekagramm kecskesajt
  • 8 dekagramm krémsajt
  • 8 dekagramm feta sajt
  • 4 evőkanál mascarpone
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A vízbe keverjük bele a sót, borsot, babérlevelet, chilipelyhet, cukrot, fehérbort és a citromlevet, majd forraljuk fel. Ha forr, tegyük bele a rózsáira szedett karfiolt, majd 10-18 perc alatt főzzük al dente-re.

A leszűrt karfiolt dobjuk grillre és néhány perc alatt süssük aranybarnára.

A mártogatós hozzávalóit tegyük robotgépbe és keverjük egybe.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük