Laktató és nagyon finom grillezett karfiol: fűszeres vízben kell előfőzni
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Régimódi fahéjas, szilvás pite: a vékony tésztán vastag töltelék terül el
Ropogós
Gyors saláta datolyaszilvával és dióval: könnyed fogás őszi köntösben
Egyszerű spenótos-ricottás tekercs: leveles tészta az alapja
Almás-fahéjas pirítós: meleg reggeli pillanatok alatt
Napindító brownie-s energiaszelet: sütés nélkül készül
Karamellizált hagymás marhaburger: a sütőben sül össze
A karfiol az egyik legsokoldalúbban felhasználható zöldség, rengeteg izgalmas és laktató finomság készülhet belőle.
A karfiol hallatán rengeteg étel jut az ember eszébe, ott van például a karfiolleves, a rántott karfiol, de még rizs vagy pörkölt is készülhet belőle a vegetáriánusok nagy örömére.
Az egészséges zöldség egész évben könnyen beszerezhető, sok arca van, szezonális finomságok készíthetőek belőle. Mivel jó időben előkerül a grill, ne csak szaftos húsokat süss rajta, dobj rá zöldségeket is, mondjuk karfiolt: a sütés előtt azonban érdemes előfőzni.
Így lesz igazán zamatos
Mielőtt a forró rácson pirulna a karfiol, a rózsákat intenzív fűszerezésű vízben főzd al dente-re. Hogy miért? Mert a főzés során a zöldség magába szívja a fűszereket, így sokkal jobb lesz az íze, plusz sokkal krémesebb lesz a sült karfiolrózsa.
Grillezett karfiol
Hozzávalók 4 személyre
Karfiol:
- 1 fej karfiol
- 5 deciliter száraz fehérbor
- 2 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál chilipehely
- 1 darab babérlevél
- 1 evőkanál cukor
- só és bors ízlés szerint
- 2 liter víz
Mártogatós:
- 12 dekagramm kecskesajt
- 8 dekagramm krémsajt
- 8 dekagramm feta sajt
- 4 evőkanál mascarpone
- 1 evőkanál olívaolaj
- só ízlés szerint
Elkészítés:
A vízbe keverjük bele a sót, borsot, babérlevelet, chilipelyhet, cukrot, fehérbort és a citromlevet, majd forraljuk fel. Ha forr, tegyük bele a rózsáira szedett karfiolt, majd 10-18 perc alatt főzzük al dente-re.
A leszűrt karfiolt dobjuk grillre és néhány perc alatt süssük aranybarnára.
A mártogatós hozzávalóit tegyük robotgépbe és keverjük egybe.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!