Mézes sült répa pár perc munkával: színes köret az ünnepi asztalra
Készíts színes sült répát, és ne felejtsd el elmenteni a receptjét, mert a húsvéti időszak után is bármikor megállja a helyét.
Májusban indul a grillszezon, szép időben mi sem jobb a kerti sütögetésnél! Nem csak bepácolt húsokat, zöldségeket is érdemes a rácsra dobni, a népszerű cukkini, gomba és padlizsán mellett a répának is érdemes esélyt adni.
Az édeskés zöldség belül krémes, kívül pirult lesz, ehhez viszont elő kell főzni. Attól függően, mennyire öreg vagy zsenge, illetve mennyire vékony vagy vastag, lehet, hogy több vagy kevesebb idő kell neki, akkor jó, ha már belemegy a villa, de még picit roppanós.
A puhára főtt zöldséget aztán balzsamecetes mázzal kenegetve kell megpirítani a grillen. Az ecet ízét a méz ellensúlyozza, tökéletes lesz a harmónia, az édes-savanyú máz feldobja a répát, és szépen karamellizálódik a külsején.
Ha gázgrillt használunk, melegítsük fel 220 fokra. A rácsot kenjük le olajjal.
A répák végeit vágjuk le, pucoljuk meg őket. Ha vastagok, vágjuk őket hosszában félbe.
Forrósítsunk egy lábasban egy kevés sós vizet, majd főzzük elő a répákat 7-8 perc alatt. (A vastagságuktól is függ.) Ha roppanósan puhák, szűrjük le őket.
A máz hozzávalóit, vagyis a répán kívüli összes többit keverjük össze egy tálban.
A répákat tegyük a grillre, majd kenjük le a mázzal. 5-6 percig pirítsuk őket, közben forgassuk át időközönként, és kenegessük.
A maradék mázzal lekenve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu